+ Építészet

Holland fociszurkolók tönkretettek egy műemléket Rómában

róma

Róma városa Hollandiától is anyagi segítség felajánlását várja a keletkezett károk megtérítésére. Hollandia római nagykövete azonban erre eddig nemet mondott.

Keresés a weben

Sörösüvegekkel dobálták meg a Rómában játszó Feyenoord holland csapat szurkolói az olasz főváros történelmi központjában levő 17. századi műemlék kutat. Az első szakértői vizsgálatok szerint a Spanyol-lépcsőnél levő kút helyrehozhatatlan károkat szenvedett.

A kutat az Európa Liga csütörtök esti mérkőzésére érkezett holland szurkolók rongálták meg. A római műemlékvédelmi felügyelőség szerint a kút 110 helyen sérült meg. A sörösüvegek és sörösdobozok letörték a medence peremét. Több darabot megtaláltak, de a restaurátorok szerint nem lehet mindegyiket visszailleszteni eredeti helyére. Egyelőre nem tudni, mennyibe kerül a kút helyreállítása.

Ignazio Marino római főpolgármester elmondta: már számtalan magán- és közintézmény jelezte, hogy szívesen részt vesz a Róma egyik jelképének számító kút restaurálásának finanszírozásában. Róma városa Hollandiától is anyagi segítség felajánlását várja a keletkezett károk megtérítésére. Hollandia római nagykövete azonban erre eddig nemet mondott.

Az 1629-ben emelt kút Pietro és Gian Lorenzo Bernini szobrászfivérek munkája, akik a barokk Róma számos terét alkotásaikkal díszítették. Az olasz főváros egyik legszebb és legismertebb terének közepén álló kutat tavaly restaurálták. A helyreállítás akkori több mint 200 ezer eurós (több mint 60 millió forintos) költségét magánszemélyek biztosították.

***

Nemrég virtuálisan újjáépítették a római gettót.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Rakovszky István szerint:

    A holland csapatot egyszer s mindenkorra ki kell zárni minden európai foci-bajnokságból!
    Hollandia (vagy a csapat) fizessen a hooligánok kártételéért. Ezt a pénzt a meccseiken beszedett extra árból kell fizetni, mind az otthoni, mind az idegenbeli játékukat nézni akaróktól be kell szedni a költség hozzájárulást.
    Ha pedig nem akarodzik a narancsoknak a fizetés, akkor szakítsa meg Olaszország a diplomáciai kapcsolatot Hollandiával.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top