Archív

Hány milliárd eurós vagyont halmozott fel a kölni érsekség? Tippelj!

érsekség

Állítólag minden egyes nap nagyjából 2 millió eurót fordítanak az egyházközségek, a tanácsadó és támogató projektek, óvodák, menekültek és rászorulók támogatását szolgáló programok finanszírozására. Érsekség…

Feltárta vagyoni helyzetét a kölni érsekség: a római katolikus egyház legnagyobb németországi főegyházmegyéje a szerdán közzétett adatok szerint 3,350 milliárd euró (nagyjából 1000 milliárd forint) értékű vagyonnal rendelkezett 2013 végén.

Az érsekség honlapján megjelent közleményben kiemelték, hogy először hozzák nyilvánosságra a vagyoni helyzetet bemutató jelentést, ami „nagy lépés a pénzügyi átláthatóság felé”. A pénzügyi jelentést ellenőrizte egy független könyvvizsgáló, és mindent rendben talált benne – áll a kölni érsekség közleményében. Hangsúlyozták, hogy az egyház „nem gazdasági célokat követő vállalkozás”. A vagyon azoknak a feladatoknak az ellátását szolgálja, amelyeket az egyház önképéből, a társadalomban betöltött helyéről alkotott felfogásából fakadóan vállalt magára. Hozzátették, hogy munkájukat nagyjából 70 százalékban – a Németországban a nagy történelmi egyházak tagjai számára kötelezően megfizetendő, és az állami adóhatóság által beszedett – egyházi adóból származó bevétel felhasználásával végzik, és minden egyes nap nagyjából 2 millió eurót fordítanak az egyházközségek, a tanácsadó és támogató projektek, óvodák, menekültek és rászorulók támogatását szolgáló programok és egyéb tevékenységek finanszírozására.
 A kimutatás szerint 2013 végén a főegyházmegye vagyona 3,350 milliárd euró értékű volt, ami 2,26 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 3,276 milliárdhoz képest. Ennek jelentős részét, 2,343 milliárd eurót értékpapírokban tartották. 
A bevétel 811 millió euró volt, 9,59 százalékkal nőtt a 2012-ben elért 740 millió euróhoz képest. A bevétel legnagyobb része, 573 millió euró az egyházi adóból származott. A főegyházmegyéhez 2,056 millió hívő tartozott 2013 végén, ők fejenként átlagosan 278,67 euró egyházi adót fizettek, ami 5,61 százalékos növekedés az előző évben regisztrált 263,88 euróhoz viszonyítva.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top