+ Zene

Elhunyt a prímáskirálynő, Horváth Zsuzsa

Horváth Zsuzsa

Horváth Zsuzsa ötvenöt évet töltött színpadon, meghívásra eljutott a Buckingham-palotába, valamint a svéd királyi családnak is hegedült.

Életének 73. életévében szerdán este elhunyt Horváth Zsuzsa prímás, a 100 Tagú Cigányzenekar tagja, a Rajkó Zenekar egyik alapítója – közölte a család csütörtökön az MTI-vel.

Horváth Zsuzsa 1943. március 6-án született Pomázon zenész dinasztia sarjaként. A hegedülés alapjait autodidakta módon sajátította el, majd édesapja, Horváth Gyula zenekarvezető, prímás tanította őt. Apja halála után Boross Lajos Kossuth-díjas prímáskirály növendéke lett, majd 1953-ban felvételizett a Rajkó Zenekarhoz.

A művész ötvenöt évet töltött színpadon, Helsinkiben és Varsóban VIT díjat kapott, meghívásra eljutott a Buckingham-palotába, valamint a svéd királyi családnak is hegedült. Játszott Jakartában és Szingapúrban is, saját zenekarával pedig többek között Balassagyarmaton, Salgótarjánban és Budapesten lépett fel.

Utolsó éveiben a 100 Tagú Cigányzenekarban hegedült, ahol fiát, Tolnai András nótaénekest is kísérte. A színpadi fellépések mellett rendszeresen oktatott is: tanítványa volt mások mellett Mága Zoltán hegedűművész és Roby Lakatos is.

Horváth Zsuzsa temetéséről később intézkednek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top