+ művészet & politika

Végleg felszámolhatják a Bárkát

Bárkát

Tizenöt éven át fenntartottuk a Bárkát, semmiből nem állt volna 2014-ben is, ha az állam nem akarta volna másként – nyilatkozta az ügy kapcsán Józsefváros polgármestere Kocsis Máté.

Felszámolhatja és újraalapíthatja a Bárka Színházat működtető nonprofit kft-t a tulajdonos Józsefvárosi Önkormányzat, amennyiben ez a megoldás szolgálja a teátrum érdekét – mondta el a Bárka ügyében rendezett hétfői sajtóbeszélgetésen a kerület polgármestere.

Kocsis Máté hangsúlyozta: a színháznak a korábbi rossz gazdálkodás miatt 160 millió forint adóssága van, ezt az állam bizonyos feltételek mellett hajlandó rendezni. Ha a Miniszterelnökség a színházat működtető nonprofit kft. megszüntetését kéri, az önkormányzat ezt hajlandó megtenni, hogy egy még kiválasztandó új ügyvezetővel újraalapítva ismét működhessen a Bárka.

Nem egy nonprofit kft-hez ragaszkodunk, hanem a Bárkához, ezért a (cég) megszüntetése nem okoz gondot, ha létrehozunk egy másikat

– mondta, hozzátéve: a napokban tárgyalásokat folytat a kérdésben a Miniszterelnökséggel. 
Az előzményekre kitérve felidézte: az állam már 2011 végén kérte a Bárka Színház átadását a tulajdonos Józsefvárosi Önkormányzattól, amely nem szívesen, de beleegyezett ebbe. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2013-ben auditáltatta a Bárka Színházat, ennek folyamatát azonban hónapokkal ki kellett tolni, mert Seress Zoltán igazgató egy ideig nem szolgáltatott adatot.

Kiderült, hogy a 2012-es évet újra kellett könyveltetni, (…) ez már erős gyanakvásra adott okot

– jegyezte meg. 
A polgármester hozzáfűzte, 2013-ban az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is vizsgálta a Bárka működését. Elmondása szerint ebből a vizsgálatból is kiderült, hogy súlyos problémák vannak az intézmény gazdálkodásával. Az ügyvezető a tulajdonos hozzájárulása nélkül írt alá magával szerződést művészeti feladatokra, egy 1,5 millió forint értékű plazmatévét egynapos korában leselejteztek – említett példákat Kocsis Máté, hozzátéve: az ÁSZ feljelentést is tett, a nyomozás azóta is zajlik.
 Kocsis Máté beszámolója szerint a képviselőtestület 2013 decemberében hozott egyhangú döntést a Bárka államnak történő átadásáról, „ennek a másik oldala az kellett volna legyen, hogy az állam arról dönt, átveszi a Bárkát”. Az önkormányzat ezért már nem tervezte a 2014-es költségvetésben a teátrum finanszírozását, a KIM fejezetében azonban 179 millió forint szerepelt a Bárka számára.

Közben mégsem történt meg a színház állami átvétele, az intézmény pedig nem adott le üzleti tervet 2014-re. Miután ez márciusban megtörtént, a KIM is átutalta a Bárkának a 179 millió forintot, abból azonban az adóhatóság 50 millió forintot zárolt korábban be nem fizetett kötelezettségek miatt, Seress Zoltán azonban mégsem módosította az üzleti tervet – mondta el.

Bárkát

A polgármester gyanúja szerint az állam a feltárt szabálytalanságok miatt nem vehette át a Bárkát, közben azonban az önkormányzat az addig jelzett szándékoknak megfelelően ezzel számolt.

Tizenöt éven át fenntartottuk a Bárkát, semmiből nem állt volna 2014-ben is, ha az állam nem akarta volna másként

–fogalmazott.
 Kocsis Máté közölte, a KIM jogutódjaként a Miniszterelnökség 2014 decemberében egy 179,8 millió forintos támogatásról döntött, amelyből rendezni lehetne a Bárka Színház 160 milliós külső tartozását és visszafizetni az önkormányzattól felvett 20 millió forint tagi kölcsönt. Tisztázandó azonban, hogy az állam csak a Bárka Színház Nonprofit Kft. esetleges önkormányzat általi megszüntetése esetén hajlandó-e segítséget nyújtani az adósság rendezésében – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Sára Botond alpolgármester elmondta, hogy a Bárka vezetői pályázatát 2014 tavaszán ki kellett volna írni, ezt az önkormányzat azért nem tette meg, mert nem akart olyan döntést hozni, amely a leendő tulajdonost kötelezte volna. Seress Zoltán állításával szemben azonban a teátrum nem csupán emiatt vesztette el kiemelt előadóművészeti besorolását, hanem számos egyéb mutatót sem tudott teljesíteni.

Kocsis Máté elárulta, miután Seress Zoltán nem vállalta a színház további vezetését, az elmúlt időszakban két ismert magyar színésszel folytatott erről tárgyalásokat, egyikük a korábbi igazgatóval folytatott telefonbeszélgetés után visszalépett.

Felvetődött, hogy másik színház venné át a társulatot, de jelen állapotában nem tudná senki átvenni

– nyilatkozta az MTI-nek. 
Sára Botond hozzátette: a nonprofit kft-t február 9-től egy gazdasági szakember, Bozsik István vezeti.
 A polgármester úgy látta, hogy a Bárka Színházat a jövőben vagy az önkormányzat tartja fenn, vagy be kell zárni, erre a célra egyébként a kerület idei költségvetésében el is különítettek 160 millió forintot.

Az alpolgármester állítja, a Bárka ügye nem függ össze a Turay Ida Színház Józsefvárosba költözésével, hiszen a kerületbe települt intézmény egy forintot sem kap az önkormányzattól, és a profilja is teljesen más.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top