+ Zene

Ígérje meg, hogy nem megy el zenei adminisztrátornak

A nagy zenepedagógus szájából hangzott el ez a mondat 1955-ben, valahol az Oktogon és a Kodály-körönd között egy hideg téli estén.

Kodály Zoltán szájából hangzott el ez a mondat 1955-ben, valahol az Oktogon és a Kodály-körönd között egy hideg téli estén. Sebestyénné Farkas Ilona, Sebestyén Márta édesanyja volt a fiatal tanítvány, akivel Kodály a nyugdíjba menetelekor megígértette, hogy tanítani fog. Nem ragad le a sziszifuszi papírmunkánál, hanem a gyermekekkel foglalkozik! (Reméljük, Kodály Zoltán nem forog a sírjában, hogy ma csupán heti egy énekórája van az általános iskolásoknak.)

Mona néni szerencsére azóta is rendületlenül tanít, kórust vezet és énekel a gyerekekkel, folytatja Kodály zenepedagógiáját. A ’70-es évekbeli Kassák Klub hangulatát idéző Hungarian Folk Embassy Szabadegyetemén Mona néni lányával, Sebestyén Mártával együtt mesélt egy januári estén többek között Kodályról mint emberről, a legendás békéstarhosi zeneiskoláról és a magyar népzene felvirágzásáról – kedvesen, közvetlenül, teliszórva énekekkel és anekdotákkal.

Azt hittem, Kodály bácsi a család idős rokona

– mesélte gyermekkoráról Sebestyén Márta, illetve, hogy a húga megjegyezte valakiről:

Milyen nagy kodály-csutkája van a bácsinak!

Egy világ omlott össze bennem, mikor rájöttem, hogy mások nem szoktak otthon énekelni

– mondta a népdalénekes, aki anekdotáiba időnként egy-egy dallamot is belefűz –

amikor beléptünk, a lakásban nem is volt bútor, csak egy ágy, de volt egy nagy fekete zongora…

Hát ennyire napi betevő is lehet a népzene?

Na, kisfiam, nyomjál nekik valamit!

– így biztatta Sebő Ferenc 1974-ben a kamasz Mártát, akit e mondattal be is lökött a színpadra. Végül is, valahogy csak el kell kezdeni egy karriert.

Ezeket nem produkciónak szántam

– mondta Márta a bolgár népzenével kevert magyarszováti népdalról, mely felcsendült Az angol beteg című filmben is.

Ha az ember nem magának énekel, akkor megette a fene. Kell, személyes oka legyen, hogyha valaki énekel – belülről fakadjon a zene!

Kéthetente az Erzsébetváros szívében, a Téli Kertemben van ingyenes Folk Embassy szabadegyetem, melyben kulturális programok és élő zenés táncház együtt vannak jelen. Aki táncolni szeretne, az is szívhat magába valami érdekeset egy más világból, aki pedig csak az előadásra jönne, akár meg is szeretheti a magyar néptáncot…

A videó legvégén, a 23. perctől található az a jelenet, melyben a kamasz Sebestyén Márta Szécsi Margit egy versét énekli egy cigány családdal – s a férfi a szájbőgőzés közben nem bír magával, felpattan, és táncolni kezd. A felvétel pedig nem áll meg.

Ők ezt megélik, nem produkció számukra.

A Hungarian Folk Embassy remélhetőleg márciustól indul újra, de az önerő elfogyott, jelenleg támogatókat keres.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top