+ Képzőművészet

Meghalt Kusztos Endre erdélyi festő, grafikus

kusztos endre

Nagyméretű szénrajzain legtöbbször a szülőföld, a Kis-Küküllő mente és az erdélyi Sóvidék tájait örökítette meg.

Élete kilencvenedik évében szombaton elhunyt Kusztos Endre erdélyi festő, grafikus – közölte vasárnap a maszol.ro hírportál.

Az idős képzőművész egy ittas sofőr által okozott marosvásárhelyi autóbalesetben vesztette életét.

Kusztos Endre a Maros megyei Makfalván született 1925. szeptember 27-én. Szaktanulmányait a kolozsvári Magyar Művészeti Intézetben kezdte, majd 1955-ben a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán szerzett oklevelet. Mestere Miklóssy Gábor volt. Az erdőszentgyörgyi múzeumban dolgozott 1962 és 1965 között, 1966 óta szabadfoglalkozású művész. Tapasztalatait külföldi tanulmányutakon és művésztelepeken gazdagította. A makói művésztelep egyik leggyakoribb vendége volt. Nagyméretű szénrajzain legtöbbször a szülőföld, a Kis-Küküllő mente és az erdélyi Sóvidék tájait örökítette meg. Faluképeiben, csonkult ágú, sziklába kapaszkodó fáiban a kisebbségi lét jelképeit teremtette meg.

1972-ben a Magyar Nemzeti Galériában volt kiállítása, ahol jelenleg is több művét őrzik. Számos alkotása található a marosvásárhelyi, a kolozsvári és a nagyváradi múzeumban. Állandó tárlata 1976 óta látogatható szülőfalujában.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top