+ Irodalom

Eddig kiadatlan Kerouac műveket publikálnak

kerouac

A kanadai Boréal kiadó 2016 tavaszán jelenteti meg a La vie est d’hommage (Az élet tiszteletadás) című Kerouac kötetet.

Megjelenteti Jack Kerouac amerikai író kiadatlan francia nyelvű műveit a québeci Boréal kiadó.

Az 1969-ben 47 éves korában elhunyt író örököseivel kötött szerződésnek köszönhetően a kanadai kiadó 2016 tavaszán jelenteti meg a La vie est d’hommage (Az élet tiszteletadás) című kötetet. Ebben szerepel a Sur le chemin (Úton) című rövid elbeszélés is, amely különbözik az írónak világhírnevet hozó On the road címmel (magyarul Úton) megjelent angol nyelvű regénytől. A gyűjteményes kötetben szerepelnek a La nuit de ma femme (Feleségem éjszakája), valamint a Maggie Cassidy és a Satori in Paris (Satori Párizsban) című regényének franciául írott fejezetei is.

A francia anyanyelv volt a kanadai bevándorló szülőktől Új-Angliában született írónak, a beatnemzedék ismert művészének, a „spontán próza” megteremtőjének.

Jack Kerouac írói pályafutása során több művét francia nyelven írta, még ha az amerikai irodalom kiemelkedő alakjaként is tartották számon

– írta közleményében a Boréal kiadó.

A jövőre megjelenő művek eddig sehol sem jelentek meg, a szóban forgó kéziratokat pedig John Sampas, Kerouac sógora őrizte.

Kerouac ősei Bretagne-ból érkeztek a 18. század elején Új-Franciaországba (Franciaország észak-amerikai gyarmataira), szülei a 19. század végén költöztek Massachusetts amerikai szövetségi államba, más québeciekhez hasonlóan munkát keresve. Az író hatéves koráig csak franciául beszélt, és egész életében ősei nyelvén beszélt az anyjával – áll a kiadó közleményében.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top