+ Jegyzet

A Valentin-nap értelméről, avagy világítson minden virág

valentin-nap

Arról sem fogunk elmélkedni, hogy a Valentin-nap importált ünnep, úgy hozták be, mint a fagyasztott hekket vagy a Milka-csokit, a Coca- meg a Pepsi Colát, aztán milyen jók is ezek, ugye?

Nem, a kedves Olvasó tévedni fogsz, ha azt hiszed, hogy fikázni fogjuk a Valentin-napot, mondjuk, ama okból, hogy nincs kivel megtartanunk. A lényege talán pont az lenne, hogy ilyenkor éppen könnyebb párt találni, mert senki sem akar egyedül lenni.

Arról sem fogunk elmélkedni, hogy

a Valentin-nap importált ünnep, úgy hozták be, mint a fagyasztott hekket vagy a Milka-csokit, a Coca- meg a Pepsi Colát, aztán milyen jók is ezek, ugye? Amikor arról hallok, mekkora hülyeség a Valentin-nap, mert nem tükrözi nemzetünk szellemiségét, csak arra gondolok, hogy a karácsonyt meg a húsvétet se mi fedeztük fel. Ráadásul karácsony is csak azért van december 25-én, mert az immár egyistenhitet kihirdető római császár ezen a napon ünnepelte egyedüli istenét, amire aztán a keresztények rálapátolták Jézus Krisztus szülinapját, ráadásul akár így pont kijöhet az, hogy kilenc hónappal korábban (kábé), húsvétkor fogantatott szűzen.

Minden ünnep azért jó, hogy örüljünk egymásnak meg az ajándékoknak, hovatovább dolgozni sem kell. Az öröm persze sosem felhőtlen, hisz mit nem kell agyalni azon, hogy mit vegyünk a másiknak, aminek örülni is fog, és őszintén.

Emlékeznek még a nemzetközi nőnapra?

Na azt se a magyarok találták ki, még csak nem is a szocialisták, de a vörös szegfű hagyománya miatt vörös ünneppé vált. Amikor Magyarországra emigráltam 1992-ben, s a következő évben kollegináimat fel akartam köszönteni, egyként háborodtak fel öntudatos feminista módra, mondván, ez egy férfisoviniszta ünnep. Tény és való: gyerekkoromban, a szocialista Jugoszláviában az egész arra volt jó, hogy a férfiak a sok köszöntés alkalmából már délben tajtrészegek legyenek, mi, diákok, pedig a laza óráknak örültünk: felköszöntöttük leánytársainkat és tanárnőinket, feleltetés aznap biztos nem volt.

Az idei magyarországi Valentin-napot egy gazdasági szempont teszi különlegessé, a Tesco áruházlánc kiváló ajánlata, a világító rózsa. Megvallom, csak a hirdetést láttam, és nem fogok elzarándokolni egy multiba. Ami, ugye, nem is rendes multi, mert nemzetközi válságban van, bár Magyarba’ tán jól megy nekik, és csak a vasárnapi zárvatartás miatt fognak eliszkolni részben. De nyugi, 14-e szombatra esik. 13-a meg péntek, ha már itt tartunk.

De nem a számmisztika okán foglalkozunk a témával,

hanem a világító rózsa miatt. Hogy mi is lenne ebben a truváj? Szerintem ez a gaz, rohadt, az igazi, rendes, nemzeti magyarokat kizsigerelő multi így akarja elkerülni a nevezetes művirág-adót (ami ellen senki sem tüntetett, bezzeg az internetadó!), amiről – ha jól értem, bár nem értem – az egyik utolsó tavalyi törvény rendelkezik cseles módon (lásd: Magyar Közlöny, 2014/186. szám). Mert egy világító művirág már nem művirág, hanem lámpa. Lámpaadó meg nincs.

Így cselezte hát ki a Tesco

a kormányzati többség akaratát, meg a Fidesz-közeli áruházláncokat, ahol feltételezem, nincs világító rózsa, mert még nem találták föl.

Íme, amíg mi, magyarok az ünnepeket vesszük át más nemzetektől, addig mások a magyar fifikát, adóelkerülést tanulják el tőlünk.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top