+ Ajánló

Ne bízz senkiben, aki elmúlt 25!

cory doctorow

Nem tudok társadalmi szempontból aktuálisabb regényről, mint Cory Doctorow sci-fije, a Kis testvér. Lázadók kézikönyve is lehetne!

Cory Doctorow: Kis testvér – Metropolis Média Group/Galaktika Fantasztikus Könyvek – fordító: Csörgő Norbert – puha kötés, 352 oldal – ISBN 978-963-9828-48-3

Bevallom, napról-napra szaporodnak azok a közéleti és/vagy politikai esetek, melyekről – ha nem itt és most történnének –, azt gondolnám, hogy „csak vicc”. Eredetileg sem volt értelmezhető a vasárnapi boltcsukogató, megrémít a tankönyvekbe bekerült marhaságok tendenciája, komoly aggodalmat kelt bennem a szólás szabadsága körül zajló sötét játszma és a történelem politikai célú felhasználása. Zavar, hogy tényleg emberi és állampolgári kötelességem lett a közéletre figyelés, sőt a tüntetés is. Nem örülök annak, hogy a magyar irodalom német fordítója arra kényszerül, hogy a mai helyzetet a Kádár-korhoz hasonlítsa. Jó lenne a megértett, átlátott és félremagyarázott helyzethez illő cselekvési lehetőségeket látni magunk előtt…

Bizony, néha jól esne becsukni az ajtót, s kívül hagyni mindezt, s olyasmit olvasni, ami kívül van ezeken a körökön. Egy külföldi sci-fi-ről azt gondolnám, hogy jó választás ilyen esetekre. Cory Doctorow kanadai újságíró, író, blogger Kis testvér című SF-regénye pont jó választásnak tűnt. Amíg el nem kezdtem olvasni… mert akkor a meghökkenés következett.

A fantasztikus irodalom és általában a jövőre vonatkozó elképzelések számomra azért izgalmasak, mert az év(tized)ek múltával rá lehet csodálkozni, hogy mi az, ami valóra vált. A felvetett problémák közül melyek azok, melyek aktuálisabbak lettek… Cory Doctorow regényében az a meghökkentő, hogy az általa felvetett problémák ma aktuálisak! Az impresszumból úgy tűnik, hogy a regény – tudományos fantasztikumként! – 2008-ban jelent meg először angolul. (Majdnem) minden szava a 2015-ös valóságra reflektál!

A regény hősei átlagos tinédzserek, akiknek életében fontos szerepet játszik a számítógép és az internet, s a felnőttek világával egészen addig nem foglalkoznak különösebben, amíg egy brutális terrortámadás meg nem változtatja a világot. A terrorveszélyre hivatkozva a hatalom fokozza az állampolgárok ellenőrzését, ellenőrzi és értékeli mozgásukat, adatforgalmukat… A hatalom szolgálatában álló sajtó kiforgatja a tényeket, s egyoldalúan tájékoztatva befolyásolja a lakosságot. Azokat, akik megpróbálják megőrizni a szabadság maradékát, ellenségnek – idegen érdekek kiszolgálójának (végső soron terroristának) – tekintik, s úgy is bánnak velük… Az új hatalmi technikákkal „nem szimpatizáló” pedagógust eltávolítják az iskolából.

NEM ISMERŐS?

A regény központi gondolata a Függetlenségi Nyilatkozatból való [jó utat kívánunk a hazánkból éppen távozó André Goodfriendnek, aki tavaly pont ezt a passzust idézte], s többször is felbukkan a regényben:

…az emberek kormányzatokat létesítenek, amelyeknek törvényes hatalma a kormányzottak beleegyezésén nyugszik. Ha bármikor, bármely kormányforma alkalmatlanná válik e célok megvalósítására, a nép joga, hogy az ilyen kormányzatot megváltoztassa vagy eltörölje, és új kormányzatot létesítsen, olyan elvekre alapítva és hatalmát olyan módon szervezve, amely jobban védi biztonságát, és jobban elősegíti boldogulását…

A regény hősei az interneten és az utcán is megpróbálnak szembe menni a hatalom mindent átformáló önkényével, a megfigyelésre használt eszközökkel harcolnak a megfigyelő NAGY TESTVÉR ellen. Saját, ellenőrzésen túli internetes közösséget létesítenek. [Apropó, tudja valaki, hogy áll a Várady Zsolt által megígért közösségi oldal, mely a jobbító szándékú embereket formálná közösséggé?]

Persze, azért több ez a regény, mint amiről eddig írtunk, van benne kamaszszerelem, barátság, konfliktus a szülőkkel és még egy csomó fontos adalék a múltból, szóba kerül Ginsberg és Kerouac, és hogy aktualitásérzésünk tovább fokozódjon, korrekt kis esszét kapunk Alan Turing életéről. Ami azért is meglepő, mert a most sikeres Kódjátszma című film előtt az ő neve nem forgott a mainstream kultúrában.

Mindenki döntse el maga, hogy Cory Doctorow regényének az erősen ajánlott irodalmi művek között, vagy valami tiltólistán van-e a helye. Aki a hétköznapokból szeretne kiszakadni, az semmiképpen ne kezdje el olvasni!

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. belóg zoltán szerint:

    Szerintem be kellene tiltani az ijesmit, bezuzzni a könyveket, s fehérített újrapapirra nyomtatni az igaz nemzeti szerzők igaz műveit…..

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top