+ Tudomány

Jó az öreg floppymeghajtó a háznál!

Floppy

Mit tudunk kezdeni egy olyan számítógépes hardverrel, amit ma már szinte senki sem használ? Például lehet vele zenélni, már ha elég sok van belőle!

Fülsüketítő rikácsolás a modemből, véget nem érő zakatolás a floppymeghajtóból. Két olyan zajforrás, melyre nosztalgiával gondolhatunk vissza, hiszen egy letűnt korszak emlékeit idézik fel. Egy olyan korszak emlékeit, amikor mai szemmel nézve nevetségesen lassú, betárcsázós internetet használtunk, számítógépeinkben pedig alapfelszereltségnek számított a ma már muzeális darab hajlékonylemez-meghajtó. Utóbbi eszközt egyesek még ma is használják, de nem feltétlenül arra, amire anno, évtizedekkel korábban kitalálták.

Hogyan tudnak a régi, ormótlan hardverek zenélni? A megszállott informatika-rajongók gyorsan meg tudják válaszolni ezt a kérdést. Egy kis bütykölés és egy program kell csupán, és úgy szólaltathatjuk meg poros és koros floppymeghajtóinkat, hogy azok komplett dallamokat zümmögnek el. Aki azt hiszi, hogy a kutya sem tölti ilyesmivel az idejét, nagyon téved. Komoly népszerűségnek örvend a youtube-on az a felhasználó, aki szabadidejét nem sajnálva rendre nyolc eszközt is csatarendbe állít a megfelelő hangzás érdekében, és hol a Trónok harca főcímzenéjét, hol Daft Punk számokat kerregtet el meghajtóival. A floppyzenélés nem nevezhető drága hobbinak, egy ilyen hardvert néhány ezer forintért dobálnak utánunk. Aki kedvet kapott hozzá, a leírást követve el is kezdheti a komponálást.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top