+ Film

Az ősz hajú komikus emléke

Leslie Nielsen

Játszott már orvost, ügyvédet, háborús hőst, politikust, feltűnt számtalan amerikai TV-filmben, mi leginkább mégis Frank Drebin hadnagyként fogunk rá emlékezni. Ma lenne 89 éves Leslie Nielsen, aki 2010 novemberében hunyt el. Egy ilyen komikusról illik vidáman megemlékezni, most mi is pontosan ezt fogjuk tenni.

Játszott már orvost, ügyvédet, háborús hőst, politikust, feltűnt számtalan amerikai TV-filmben, leginkább mégis Frank Drebin hadnagyként fogunk rá emlékezni. Ma lenne 89 éves Leslie Nielsen, aki 2010 novemberében hunyt el. Egy ilyen komikusról illik vidáman megemlékezni, most mi is pontosan ezt tesszük.

Hiába ismételték agyon a TV-csatornák a Csupasz pisztoly-trilógiát, Leslie Nielsen paródiáit századszorra megnézve sem tartjuk bántóan unalmasnak. Frank Drebin hadnagy beszólásait és ügyetlenkedéseit ma is örömmel elevenítjük fel. Noha Leslie Nielsen nevét meghallva álmunkból felkeltve is azt feleljük, hogy Csupasz pisztoly,  a kanadai születésű színész egészen más műfajokban kezdte el pályafutását. Az 1956-os Tiltott bolygó című sci-fiben például alig ismernénk rá, hiszen jellegzetes hajkoronája még nem őszben pompázott.

Hogy milyen színes volt Leslie Nielsen színészi karrierje, azt jól példázza, hogy egy ideig esélyes volt Messala szerepére a Ben Hurban. Ezen kívül ő szerette volna játszani a Ragyogás tébolyult főszereplőjét, Jack Torrance-t is, ám Stanley Kubrick inkább Jack Nicholson mellett tette le voksát. Milyen lett volna, ha Leslie Nielsen rémisztget az elhagyatott szállodában? Ezt már soha nem tudhatjuk meg. Azt viszont megtudta a nagyvilág az 1980-as Airplane! légikomédiából, hogy mi Leslie Nielsen egyik legnagyobb erőssége: a szóviccek folyamatos ontása, és a csetlő-botló, mégis magabiztos figurák megformálása.

– A beteget kórházba kell vinni!

– Kórházba? Miért, mi az?

– Egy ház betegeknek, de ez most mellékes.

Az ilyen és ehhez hasonló párbeszédekkel vált sokak kedvencévé a színész, aki végül a krimik parodizálásában  találta meg önmagát. Márpedig a 80-as, 90-es években nem kellett messzire menni egy vérbeli nyomozós-kémes moziért. Gondoljunk csak a James Bond vagy Columbo sorozatokra, melyek akarva-akaratlanul is kiapadhatatlan poénforrást biztosítottak a Nagyon különleges ügyosztályhoz, a Csupasz pisztolyhoz és társaikhoz.

A Leslie Nielsen mozik varázsához a remek rendezés is nagyban hozzájárult, a háttérben történő abszurd események állandó humorforrást szolgáltattak. Nem szabad elmennünk Sztankay István és Sinkó László szinkronszínészi produkciója mellett sem, akik szintén segédkeztek abban, hogy mi, magyarok is megismerhessük Leslie Nielsen figuráját. Ha születésének 89. évfordulóján tisztelegni szeretnénk a nagy nevettető emléke előtt, nézzük meg tőle kedvenc vígjátékunkat! Választék akad bőven.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top