+ Tudomány

Felfedezték a Föld legbelső szívét

http://i.ytimg.com/vi/gI87ASANB0o/0.jpg

A mag több mint ötezer kilométer mélységben fekszik, és nagyjából egymilliárd éve kezdett megszilárdulni. Évente mintegy fél millimétert növekszik. Föld…

A Föld magjának legbelső “szívét” fedezték fel amerikai és kínai kutatók, akik megállapították, hogy a belső rétegen belül egy jól elkülöníthető mag is található.

A tudósok úgy vélik, a bolygó legbelső magjának vaskristályszerkezete eltér a mag külső részében talált struktúrától – tudósított a BBC a Nature Geoscince című szaklapban megjelent tanulmányról.

Mélyfúrás helyett a földrengések keltette visszhangokat tanulmányozták. Azt elemezték, hogyan változnak, amint áthaladnak a bolygó különböző rétegein.

Ezek a hullámok ide-oda vetődnek a Föld egyik oldalától a másikig

– mondta Hsziaotung Szung, az Illinois Egyetem kutatója, aki kollégáival együtt az így kapott adatokból azt állapította meg, hogy a Föld nagyjából Hold-nagyságú magja két részből áll.

A legbelső rész kristályai kelet-nyugati irányúak, ha olyan pontról tekintünk rájuk, mely magasan az Északi-sark felett helyezkedik el. Ugyanonnan figyelve a mag külső részének kristályai észak-déli irányúak.

Szung elmondta:

a belső mag különböző régióinak eltérő struktúrái a Föld ősi történetéről is árulkodhatnak. A mag több mint ötezer kilométer mélységben fekszik, és nagyjából egymilliárd éve kezdett megszilárdulni. Évente mintegy fél millimétert növekszik

– tette hozzá.

A kristályok eltérő helyzete arra utal, hogy különböző körülmények között alakultak ki, és a Föld ebben az időszakban látványos változáson ment keresztül.

Simon Redfern, a Cambridge-i Egyetem tudósa – aki nem vett részt a kutatásban – úgy vélte, a tanulmányban leírt modellt tesztelni kell, vagyis a Föld legbelső magjának szeizmikus tulajdonságait más módszerekkel is szükséges elemezni, mivel eddig egyetlen tanulmány sem jutott erre a következtetésre.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top