+ Színház

Évadonként hat új előadás a Griff Bábszínházban

Griff Bánszínház

Évadonként hat előadást tűz műsorra a zalaegerszegi Griff Bábszínház, a társulat új igazgatója a hagyományok, a modulrendszer folytatása mellett a szakmai színvonalat is növelné az elkövetkező öt esztendőben.

Keresés a weben

Szűcs István, a Griff Bábszínház február 15-től kinevezett igazgatója elmondta: az évadok műsortervét a volt igazgató, Pinczés István által bevezetett modulrendszerszerű tematika szerint állítják össze. A tervek szerint minden évadban hat bérletes előadást mutatnak be: a repertoárban lesz népmese és műmese, zenés bábszínházi produkció és ősbemutató – ismertette. Évadonként egy-egy kortárs szerzőt is felkérnek, hogy kifejezetten a Griff Bábszínháznak írja meg legújabb darabját. A tradíció szerint folytatódik a karácsonyi ünnepkörhöz kötődő előadások sora is, egy másik bábszínpadi bemutató pedig mondákra, mítoszokra, különböző népek meséjére épül.

Része lesz a műsortervnek a mozgásszínházi, táncos, zenés bábszínházi produkció is. Az igazgató szerint a legfőbb cél, hogy megfeleljen a bábszínház a zalaegerszegi és a Zala megyei közönség elvárásainak, ezért olyan előadásokat kell színpadra állítaniuk, amit elfogadnak, szeretnek a helyi nézők. Emellett szükség van szakmai fejlődésre is, hogy a Griff még jobban

bekerüljön az országos vérkerengésbe,

ezért minőségi előadásokat kell létrehozni, amelyekkel nívós bábszínházi fesztiválokon is meg tudnak jelenni – hangsúlyozta. Hozzáfűzte: a darabok nagy részét bábos vendégrendezők állítják majd színpadra, az elkövetkezendő öt évben pedig művészeti vezetővel, tanácsadóval közösen végzik a szakmai munkát.

Szólt arról is, hogy szervezeti átalakítást tervez és valószínűleg a társulaton belül is lesz személyi változás. Indoklásként elmondta, hogy kiemelt színházként 2018 után csak akkor részesülhetnek állami támogatásban, ha a bábszínészek 60 százaléka szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkezik. A feltételeket viszont csak úgy tudják teljesíteni – a társulat hét tagja közül jelenleg csak egy bábszínésznek van megfelelő végzettsége – ha a szakképesítések megszerzése mellett megfelelő végzettséggel rendelkező bábszínészeket is szerződtetnek – mondta, hozzátéve, hogy a társulat tagjainak képzését a nagy előadásszám is megnehezíti.

A 2013/2014-es évadban 254 előadást játszott a Griff, ebből csaknem félszáz tájelőadás volt. Idén az előadások száma várhatóan eléri a 270-et és növekedett a tájelőadások száma is. Főként zalai településeken léptek fel, de Budapestre, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Vas megyébe is meghívták vendégszereplésre a társulatot.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top
rész elé elég egyszer beilleszteni oldalanként -->