+ Film

Elhunyt Roger Hanin francia színész

elhunyt roger hanin

Genetikai szempontból 100 százalékosan kóser vagyok. Egy kommunista fia és egy rabbi unokája. Nagyon zsidónak érzem magam – nyilatkozta Roger Hanin egy interjúban, aki 1959-es házasságakor áttért a katolikus hitre.

Életének 89. évében elhunyt Roger Hanin népszerű francia televíziós és filmszínész, Francois Mitterrand néhai államfő sógora.

Az egyik legnépszerűbb televíziós sorozatban 19 éven át a főszereplő, a szigorú, de nagyvonalú Navarro nyomozót alakító színész szerda reggel halt meg a párizsi Georges Pompidou kórházban, ahol napok óta légzési zavarokkal kezelték – tájékozatta a francia sajtót Alexandre Arcady rendező, Hanin egyik legjobb barátja.

Francois Hollande államfő közleményben búcsúzott „a jó beszélőkéjű népszerű színésztől, aki franciák generációit tudta megszólítani teljes pályafutása során”.

Roger Hanin 1925. október 20-án született az akkor még Franciaországhoz tartozó Algériában.

Apámat Joseph Lévynek hívják. Anyám Victorine Hanin (eredetileg Ben Hanine). Genetikai szempontból 100 százalékosan kóser vagyok. Egy kommunista fia és egy rabbi unokája. Nagyon zsidónak érzem magam.

– mondta egy interjúban a színész, aki 1959-es házasságakor áttért a katolikus hitre. A 2002-ben elhunyt Christine Gouze-Renal filmproducert vette feleségül, aki Francois Mitterrand néhai elnök feleségének, Danielle Mitterrand-nak a nővére volt.

Roger Hanin mintegy száz filmet forgatott. Egyik életrajzírója szerint az olasz-amerikai maffiózókra emlékeztető alakja miatt elsősorban nehézfiúk szerepeit osztották rá. Népszerű televíziós sorozatok mellett számos epizódszerepet alakított ismert rendezők filmjeiben. Játszott Luchino Visconti 1959-ben forgatott Rocco és fivérei című filmjében, Jean-Luc Godard Kifulladásig című romantikus drámájában, forgatott Claude Chabrollal, Georges Lautnerral és Edouard Molinaróval is.

Fordulópontot jelentett a pályafutásában az 1978-ban forgatott Viharos életek című film, amelyet Alexandre Arcady rendezett. Ebben Hanin egy, a függetlenné vált Algériából Franciaországba áttelepülő férfit játszott. Ettől kezdve a hozzá hasonló áttelepültek, az úgynevezett feketelábúak szószólója lett Franciaországban.

 Roger Hanin ugyanaz a karakter volt, mint Gabin és Belmondo, a jól beazonosítható népszerű figura, aki a családokban vagy a haver, vagy az apa vagy a testvér volt.

– mondta Arcady, aki elmondása szerint a második apját veszítette el.
Roger Hanin maga is rendezett filmeket, a szocialista Mitterrand elnökké választását követően pedig a rasszizmus ellen többször is szót emelt. Színházi színészként és rendezőként is ismert volt, játszott Shakespeare és Moliere darabjaiban.
A mindenre és mindenkire kíváncsi, kedves és nagybeszédű színész több mint száz részen át alakította a legnézettebb francia kereskedelmi televízió, a TF1 Navarro című sorozatának címszerepét, mielőtt 2008-ban 83 évesen korában teljesen visszavonult.

Vannak, akik azt mondják: nem olyan karrierem volt, mint amilyet szerettem volna. Én viszont azt mondhatom, hogy sokkal jelentősebb karrierem volt, mint amilyet remélhettem volna, de most abbahagyom.

– mondta Hanin 2008 novemberében.

Nagy tervem van. Élni fogok, utazni, olvasni, írni

– tette hozzá. Az utóbbi években több regénye is megjelent.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top