+ Zene

Rangos nemzetközi díj Kurtág György zeneszerzőnek

Kurtág György

A BBVA spanyol bankcsoport alapítványa által évente odaítélt, 400 ezer euróval járó rangos nemzetközi díjat kapott Kurtág György zeneszerző – tudatta kedden a Zeneakadémia.

A kétezres évek óta Franciaországban élő Kurtág Györgynek – aki február 19-én ünnepelheti 89. születésnapját – a Zeneakadémia és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia jelölése nyomán ítélték oda a BBVA Foundation Frontiers of Knowledge Award (A Tudás Határai) elnevezésű díjat kortárs zene kategóriában, a díj odaítélését kedden jelentette be a BBVA Alapítvány. Kurtág Györgyöt zenéjének „egyedülálló expresszivitásáért” találta érdemesnek a díjra a nemzetközi zsűri, és az indoklásban úgy fogalmaztak, hogy

„zenéjének újszerűsége és jelentősége nem a használt zenei anyagban gyökerezik, annak forrása a zeneszerző legbensőbb világa, nyelvének egyedisége, s az a szabadság, ahogy a spontaneitás és a reflexió, formálás és kifejezés közötti határokat kezeli”.

A díjat – amely a komponisták számára a legmagasabban jegyzett elismerésnek számít – a kortárszenei kategóriában korábban olyan nagyságok kapták meg, mint Steve Reich vagy Pierre Boulez.

„Nehéz volna Kurtág György művészetét röviden jellemezni, éppen azon tulajdonságai miatt, amelyek besorolhatatlanná teszik. Jól felismerhetők tradicionális gyökerei, amelyekkel az európai zenekultúrában kapaszkodott meg, de ugyanígy fontosak azok a szálak, amelyek a kelet-európai (a Bartók által is közvetített magyar és román) néphagyományhoz kötik. Nyomot hagytak munkásságán, zenei gondolkodásán a 20. század zenéjének nagy forradalmai és kataklizmái, de mindezeket a tapasztalatokat összegezve teljességgel egyéni stílust tudott kialakítani”

– fogalmaz a jelöléshez fűzött laudációjában Wilheim András zenetudós, a Zeneakadémia tanára, a Kurtág-életmű jó ismerője.

„Számára a zeneszerzés egyfajta kutatás, amelynek állandóan kell keresnie a választ a korábbi kérdésekre is, a részeredmények után pedig törekednie kell az újabb kérdések megfogalmazására”

– olvasható Wilheim méltatásában. A díj ünnepélyes átadására 2015 júniusában kerül sor a BBVA Alapítvány madridi székházában. Az alapítvány honlapja szerint a díjakat 2008 óta ítélik oda 8 kategóriában, de nem minden évben osztják ki valamennyi területen. A kortárszenei kategória az egyetlen, amely a művészeteket képviseli, a többi tudományos elismerés.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top