+ Színház

Bezár a Szputnyik!

Szputnyik

Március végétől befejezi működését a Szputnyik Hajózási Társaság – közölte a társulat hétfőn.

Bodó Viktor, a társaság vezetője és Tóth Péter ügyvezető hosszas mérlegelés és megoldáskeresés után döntöttek úgy, hogy a 7 éve működő társulat március végén befejezi működését – olvasható a dokumentumban. A Szputnyik Hajózási Társaságban jelenleg 10 színész és 7 stábtag dolgozik.

A társulat vezetői döntésüket azzal indokolták, hogy két éve nem kaptak hazai pályázati támogatást az előadásaikra, ezért kénytelenek voltak a további költségeket a működési támogatásból kigazdálkodni. Emellett minden tavasszal forráshiányt okozott az, hogy a költségvetés egyharmadát jelentő működési pályázati támogatást a legjobb esetben is az adott év júliusában kapták meg. A társaság tavaly 28 millió forintos működési támogatást kapott – írta megszűnés hírét először közlő www.nol.hu.

A Szputnyik 2009 óta tesz eleget külföldi meghívásoknak, az ebből származó bevételek a költségvetésük kétharmad részét fedezték. Mivel a külföldi koprudukciókban csak a társulat egy része tudott részt venni, a csapat kétfelé szakadva kényszerült játszani itthon és külföldön, ami komoly szervezési problémákat okozott – áll a közleményben.

„Ez az évek óta fennálló helyzet egyre komolyabb problémát jelentett a Szputnyik életében, mivel az egész társulat együtt nem tudott itthon dolgozni”

– írták. Az indokok között szerepel az is, hogy a hazai jegybevételek csak az adott előadás fenntartását, továbbjátszását biztosították, plusz bevételük nem keletkezett. Szponzori támogatást pedig a társulat méretéből adódóan sem sikerült szerezni.

A Szputnyik Hajózási Társaság saját előadásait (akezdetvége, Baal, A heilbronni Katica) március 31-ig láthatja közönség a Jurányi Házban, a Vígszínházzal együttműködésben létrejött két előadás – a 2014-ben bemutatott A revizor és a márciusra tervezett Koldusopera -, valamint a Grazban bemutatott Motel az évad végéig műsoron lesznek. A Szputnyik Mentőcsónak Egysége a tervek szerint önfenntartó módon folytatja színházi nevelési munkáját. A társulatot működtető Szputnyik Nonprofit Kft. minden jelenlegi szerződéses kötelezettségét teljesíti.

„Bodó Viktor és csapata jelenleg sajnos nem lát tiszta körülmények között megpályázható színházat, ahol folytathatná munkáját”

– olvasható a közleményben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top