+ Irodalom

Mit gondolsz, melyik országban a legnagyobb az egy főre eső könyvek száma?

egy főre eső könyvek száma

A kiadói adatait nem minden ország hozza nyilvánosságra Európában, ám azon országok közül, amelyek ezt megteszik, Belgium kullog a sor végén, ahol 490 könyv jut minden millió lakosra.

Nagy-Britannia több könyvet ad ki a lakossága arányához viszonyítva, mint bármely más ország. Tavaly 184 ezer kötetet publikáltak, így 2870 kötet jutott minden millió brit lakosra – ismertette a Könyvkiadók Nemzetközi Szövetsége (IPA).

Kínában 444 ezer, az Egyesült Államokban 304 ezer 912 könyv jelent meg. Az ország lakosságához viszonyítva azonban Amerika a 12., Kína pedig a 25. helyen áll a könyvkiadás terén.

A BBC News beszámolója szerint az olyan bestsellerek, mint a Harry Potter-sorozat vagy Jamie Oliver szakácskönyvei emelik Nagy-Britanniát a toplista csúcsára.

Legjobban Tajvan és Szlovénia közelíti meg a briteket: mindkét országban 1831 könyv jut egymillió lakosra. A sorban Spanyolország következik a millió lakosonként számított 1626 könyvvel, majd Grúzia 1547 és Csehország 1509 kötettel.

A brit elsőséget Richard Mollet, az IPA vezetője történelmi és kulturális okokkal magyarázta.

Nagyszerű elbeszélői hagyománnyal rendelkezünk. Több évszázados a kiadói történetünk és élénk a kreatív gazdaságunk.

A kiadói adatait nem minden ország hozza nyilvánosságra Európában, ám azon országok közül, amelyek ezt megteszik, Belgium kullog a sor végén, ahol 490 könyv jut minden millió lakosra.

És eközben nálunk mi a helyzet? A legfrissebb hozzáférhető adatok szerint 2013-ban 9202 cím jelent meg (tankönyvek nélkül), összesen 16.885.877 példányban. Egy főre nagyjából 16 könyv esik.

Itt a legutóbbi hazai könyvszakmai híreket olvashatod el.

2 hozzászólás

2 Comments

  1. oxox szerint:

    A cikk következetesen a megjelent címek számát emlegeti. 184 ezer kötet jut 64 millió lakosra, az millió lakosonként kb 2870 cím.
    A magyar összehasonlítást elvégezve 9202 cím jut 10 millió lakosra. 9202/10 = 920 megjelent cím jut egy millió főre. :*

  2. zoli79 szerint:

    Ez az indoklas nagyon szep, de nem tudom, mennyire fedi le a teljes valosagot. Az angol nyelvet rengetegen beszelik a vilagon, valoszinuleg az Angliaban kiadott konyvek szamottevo reszet kulfoldon ertekesitik. Ugyanez igaz Amerikara is, de ott az orszag lakossaga es az angolul olvasok kozotti arany kiegyensulyozottabb, mint az Egyesult kiralysag eseteben. Hasonlo okbol szamolni kell azzal is, hogy a magyar nyelvterulet sem tizmillio fős.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top