+ Design

Rangos építészeti elismerés a magyar metrómegállónak

metró

A 4-es metró két állomása zsebelte be az első helyet közösségi építészet kategóriában az ArchDaily építészeti portál 2015 ArchDaily Building of the Year Awards versenyén.

A címeket az olvasók voksai alapján ítéli oda a 2008-ban alapított építészeti portál. A szavazók a honlapon tavaly bemutatott több mint háromezer projekt közül választották ki a Building of the Year (Az év épülete) elnevezésű megmérettetés tizennégy – egyebek közt oktatási, hivatali, iroda-, kereskedelmi-, vallási és sportlétesítmény – kategóriájának győzteseit.

A portál szerint az idei díjazottak közt ugyanúgy akadnak „nagy öregek” – a Pritzker-díjas Álvaro Siza Vieria portugál tervező, a Herzog & de Meuron svájci építésziroda és Ban Sigeru japán építész -, mint feltörekvő ifjú tehetségek – például a koppenhágai székhelyű EFFEKT építésziroda -, amelyeket egyelőre még nem kapott fel a média.

A győztes épületek lenyűgöző látványukkal, vagy épp a társadalmi-, környezeti-, illetve gazdasági kihívásokra adott egyedi megoldásaikkal nyűgözték le a szavazókat – olvasható a portálon.

A 4-es metró Fővám téri és Szent Gellért téri állomásának terveit a Budapesten működő sporaarchitects nevű fiatal építésziroda jegyzi, amely korábban már az architizer.comon is díjazott le a két metróállomás terveiért. Az ArchDaily versenyén korábban is hirdettek már magyar győztest. A badacsonytomaji Laposa Pincészet 2010, míg a bodrogkeresztúri Füleky Pincészet 2011 legjobb ipari épületének címét nyerte el a portálon. 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top