+ művészet & politika

Miért vonultak utcára a közművelődésiek?

közművelődésiek

Könyvtáros, levéltáros, muzeológus – nem az a klasszikus forradalmár-tüntető típus, csakhogy hét éve nem volt semmiféle béremelés a szakmában.

Könyvtáros, levéltáros, muzeológus – nem az a klasszikus forradalmár-tüntető típus, január végén utcára vonultak több városban, így Kaposváron is, mert úgy érzik, tarthatatlanná vált a közművelődésben dolgozók helyzete, s béremelést követeltek – írja a sonline.hu.

Az újság megkérdezte Csóti Csaba kaposvári főlevéltárost, aki egyben a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének alelnöke.

Hét éve nem volt semmiféle béremelés a szakmában. Tizenöt-húszezer ember megélhetéséről van szó: levéltárosokról, könyvtárosokról, múzeumi és művelődési házi dolgozókról. Hiába tárgyaltunk hosszú időn át a kormánnyal, semmi sem történt az ügyben.

Sehol nincs a beígért életpályamodell:

A 2010. után kialakult felfogás szerint nem egységes közalkalmazotti bértáblával számolnak, hanem szakmák szerinti életpályamodellel. Ezzel csak az a baj, hogy a pedagógusokét úgy-ahogy elindították, a rendvédelmiseknek az idénre ígérik, nekünk jövőre esetleg, de ez sem biztos. Amiből persze lehet 2016 decembere is, vagyis tulajdonképpen két év. Erre javasoltuk, legyen egyszeri, egyösszegű kompenzáció, de elvetették.

A teljes cikket, melyben jól működő modelleket is bemutatnak a nyugati világban, a sonline.hu oldalán olvashatod el.

 

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Gert szerint:

    Az a baj, hogy kevesen vagyunk, nincs olyan súlyunk, mint az oktatásban, egészségügyben dolgozóknak. Ha nem értékelik a munkánkat, nem tartják szükségenek létezésünket, mert a bérezés ezt bizonyítja, a kultúra napján nem kell olyan felhajtást csinálni. Vagy az tőlünk független? A kultúra van, senki nem gyűjti, rendszerezi, gondozza, terjeszti.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top