+ Képzőművészet

Az internet a modern ember temploma

A reggeli imát az internet világában az ébredés utáni, még a kávét is megelőző Facebook-görgetés, az éjjeli fohászt meg az utolsó utáni email-csekkolás váltotta fel.

A reggeli imát az internet világában az ébredés utáni, még a kávét is megelőző Facebook-görgetés, az éjjeli fohászt meg az utolsó utáni email-csekkolás váltotta fel. 

Carlo Fantin olasz képzőművész megtalálta a módját, hogyan kapcsolja össze az elmaradt imákat az internetfüggőséggel. A kézzel, papírkivágásos technikával készült, elképesztően aprólékos képek első ránézésre templomablakokra hasonlítanak, az imádkozó kezek és a fejet takaró leplek között azonban felismerhetjük a mindannyiunk tudatába égett szimbólumokat: a Twitter madaracskáját, a Facebook-lájkot, az Instagram kameráját. Az internet legtipikusabb szimbólumai vallási szimbólumokká lesznek; így lesz Fantin világában a net a modern ember vallásává.

Évszázadokkal ezelőtt a vallás kizárólagos témája volt a kézpőművészetnek. Manapság, ha Jézus meg is jelenik egy-egy kortárs művészeti alkotáson, szinte minden esetben gúny vagy irónia tárgyává válik. Az olasz Marizio Cattelan szatirikus La Nona Ora című szobor-installációja például remek példa lehetne a vallást gúnyoló képzőművészetre. Cattelan 1999-es munkáján II. János Pál pápa látható, amint vörös szőnyegen fekszik egy hatalmas meteorittól leterítve. A La Nona Ora kiállításakor hatalmas botrányt kavart. Az installáció egyértelműen provokatív, ugyanakkor egyes kritikusok amindent szabad jegyében arra figyelmeztetnek, hogy az alkotás ábrázolhatja egyszerűen csak a tudomány és a vallás ellentétét, azt a kettős világot amelyben élünk.

maurizio cattelan la nona ora, vanityfair.it

Maurizio Cattelan, la nona ora, Fotó: vanityfair.it

Fantinnál a Cattelanéhoz hasonló gúnyt nem érezhetjük. A papírkivágások nem szembeállítják egymással a múltat és a jelent, a vallásosságot és az ateizmust, hanem egymás mellé, egymásba tömöríti az ellentéteket.

fantin2

Fotó: pinterest.com

Olaszországban nőttem fel, mélyen vallásos, katolikus családban. Minden vasárnap reggelemet a Szent Márk-székesegyházban töltöttem, istentiszteleten. Már ott, akkor megbabonáztak az oltárképek, a domborművek, a monumentális mozaikképek. Csak ezekre figyeltem

– mondta egy interjúban Carlo Fantin.

Fotó: carlofantin.squarespace.com

Fotó: carlofantin.squarespace.com

Fotó: carlofantin.squarespace.com

Fotó: carlofantin.squarespace.com

A képzőművész másik komoly érdeklődési területe a vallás mellett a közösségi média hatásmechanizmusainak feltérképezése lett. Fantin úgy gondolja, nincs is túl nagy különbség a két dolog között, főleg funkcióját tekintve.

Olaszországban nagy kultusza van Szűz Máriának. A művészetemben igyekszem ezt a fajta vallásos tiszteletet, a kereszténység emblematikus figuráinak kultuszát összekeverni a közösségi média szimbólumaival. Felfogásomban az internet a modern ember temploma, a celebek pedig napjaink szentjei, Szűz Máriái.

Egyre gyakrabban tapasztalhatjuk, hogy az egyház nem tudja megkerülni a digitális forradalmat, létezik hittanblog, online böngészhető biblia, mobiltelefonra érkező imaértesítő is.

Fotó: carlofantin.squarespace.com

Fotó: carlofantin.squarespace.com

Az egyik lebizarrabb példa a Twitteren történő imaküldés. A twitteres ima ötletével egy élelmes 25 éves izraeli közgazdász, Alon Nil rukkolt elő. Ajánlatával a jeruzsálemi Siratófalnál imádkozni kívánók élhetnek: a szolgáltatás vállalja, hogy a szigorúan egy csirip, azaz legfeljebb 140 karakter hosszúságú imádságokat kinyomtatja, és elviszi a falhoz. A Siratófalhoz az imádságok egyébként faxon és e-mailben is eljuttathatók.

Egy másik érdekes alkalmazást a Georgiai Műszaki Intézet kutatói dobták piacra. A Sun Dial névre hallgató alkalmazás vizuálisan, zöld körökkel jeleníti meg az imák időpontját, míg a kijelzőn végig ott látható a nap. Amint a napkorong valamelyik zöld körhöz ér, eljött az ima ideje.

Fotó: carlofantin.squarespace.com

Fotó: carlofantin.squarespace.com

Az alkalmazás nagy tetszést aratott az amerikai muszlim tesztelők körében. Ugyanis talán egyetlen világvallás sem kötődik ennyire a naphoz és annak állásához: az imádságokat Kelet, pontosabban Mekka felé fordulva kell elmondani, és a halottakat is arccal Mekkának temetik el. Az iszlám kultúra éppen ezért korábban is számos eszközt – iránytűt, távcsövet – használt fel a nap irányának meghatározására.

Képernyőfotó 2015-02-02 - 19.59.32

Fotó: carlofantin.bigcartel.com

Carlo Fantin majdnem papírszobrait pedig még magunkra is ölthetjük: Fantin hivatalos oldalán Szűz Máriás pólót is lehet vásárolni a művésztől.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top