+ Képzőművészet

Kokoschka és Rousseau a cseh Nemzeti Galériában

Három kiállítási-művészeti idényre osztja fel a jövőben az éveket a prágai cseh Nemzeti Galéria. A téli idény nagy eseménye az Oskar Kokoschka és Prága című tárlat, a nyár csúcsrendezvénye az Henri Rousseau-kiállítás lesz.

Három kiállítási-művészeti idényre osztja fel a jövőben az éveket a prágai cseh Nemzeti Galéria. A téli idény nagy eseménye az Oskar Kokoschka és Prága című tárlat, a nyár csúcsrendezvénye az Henri Rousseau-kiállítás lesz.

Az idei téli idény (február-május) a Nemzeti Galéria megalakulására emlékeztet, a nyári idény (június-szeptember) a Prágába látogató turisták érdeklődését kívánja kielégíteni, míg az őszi idény (október-január) a hazai érdeklődők igényire összpontosít.

Célunk az, hogy az év rendezvényei dramaturgiai szempontból összekapcsolódjanak és valamiféle egységet alkossanak

jelentette ki a lengyel Adam Budak, a cseh Nemzeti Galéria új főkurátora.

Az új koncepció szerinti első kiállítást – Oskar Kokoschka és Prága – február 20-án nyitják meg. A nagy érdeklődéssel várt kiállítás a világhírű osztrák festő prágai éveit és alkotásait mutatja be. Kokoschkát a múlt század harmincas éveiben Tomás Garrique Masaryk akkori csehszlovák államfő hívta meg Prágába. A művész portrét is készített Masarykról, amely szintén látható lesz a kiállításon.

Rousseau

A nyári idény csúcsrendezvénye az Henri Rousseau-kiállítás lesz. A nagy francia festő műveit a párizsi d’Orsay Múzeum kölcsönzi a cseh Nemzeti Galériának.

Kokoschka és Rousseau alkotásait a két világháború között épített Vásárpalotában (Veletrzní palác) állítják ki, amely Fajt szerint a jövőben a Nemzeti Galéria tevékenységének legfőbb színtere lesz.

A funkcionalista épületben hatalmas lehetőségek rejlenek, amelyek eddig nem voltak kihasználva. A többemeletes épület földszintjét a jövőben az új média – video és film – fogja uralni.

Az új igazgató azt tervezi, hogy a Vásárpalotába helyezi át a galéria több mint százezer kötetből álló rendkívül értékes könyvtárát is. Walther König német könyvkereskedő még az idén februárban művészeti könyvesboltot is nyit az épületben, hasonlót, mint amilyent Bécsben vagy Londonban üzemeltet.

A cseh Nemzeti Galéria tervei között szakmai fórumok, kerekasztalok is szerepelnek. „A közeljövőben nemzetközi részvétellel beszélgetést rendezünk a tragikus párizsi eseményekről, azok összefüggéseiről” – jegyezte meg Fajt, aki pályázat útján öt évre nyerte el a cseh Nemzeti Galéria vezérigazgatói posztját.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top