+ művészet & politika

Holokauszttagadó karikatúraversenyt hirdettek meg Iránban

holokauszttagadó

Az első holokauszttagadó iráni karikatúraversenyt 2006-ban rendezték meg, akkor egy dán lapban megjelent Mohamed-karikatúrák elleni tiltakozásul, a pályázatra 1200 rajz érkezett 62 országból.

Kilenc év után újabb, a holokauszttagadás témájának szentelt nemzetközi karikatúraversenyt hirdettek Iránban.

A pályaműveket április 1-jéig várják, az első három helyezettet 12 ezer, 8000, illetve 5000 dollárral jutalmazzák. A “legjobb munkákat” a teheráni Kortárs Palesztin Művészeti Múzeumban és több más helyszínen mutatják be.

A gúnyrajzversenyt a teheráni Karikatúra Háza és a Szarcsesmeh Kulturális Komplexum hirdette meg tiltakozásul a Charlie Hebdo francia szatirikus magazinban publikált Mohamed-karikatúrák ellen – írta a Tehran Times.

Az első holokauszttagadó iráni karikatúraversenyt 2006-ban rendezték meg, akkor egy dán lapban megjelent Mohamed-karikatúrák elleni tiltakozásul, a pályázatra 1200 rajz érkezett 62 országból.

A beérkezett pályázatok anyagából akkor is kiállítás nyílt, a korabeli beszámolók szerint az ott bemutatott rajzok közül nem egy a náci időkre emlékeztetően idézte fel az akkor a zsidókról kialakított sztereotípiákat.

Az elsődíjas marokkói karikatúrista, Abdalláh Derkaui rajzán egy Dávid-csillagos építődaru volt látható, amely az izraelieket a palesztinoktól elválasztó fal építésén működik, a fal mögött az auschwitzi haláltábor bejáratával.

A nyolcezer dolláros második díjat egy brazil rajzolóval megosztva egy francia pályázó nyerte el, a francia díjazott nevét azonban nem közölték és rajzát sem mutatták be, mert Franciaországban törvénybe ütközik a holokauszt tagadása.

Hála a teheráni kiállításnak azok, akik ma a világon a holokauszt tagadásáról beszélnek, könnyebben megtehetik ezt és nem érzik többé magukat bűnösnek

– mondta a 2006-os verseny alkalmából az akkori iráni kulturális miniszter.

Két évvel később Iránban könyvet jelentettek meg a teheráni Elm o Szanat Egyetem iszlám milíciájának diákjai által készített holokauszttagadó karikatúrákból, a kötet bemutatóján részt vett az ország akkori oktatási minisztere is. A könyv címlapján egy kampós orrú, fekete kalapos zsidó karikatúrája volt látható, amint holtak árnyait rajzolja a földre.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top