+ művészet & politika

Polgári megmozdulás készülődik a kulturális ernyőszervezet ellen

Polgári megmozdulás készülődik a kulturális ernyőszervezet ellen

A szabadkai hatalmi koalíció fontolgatja egy olyan új kulturális központ létrehozását, ami egyúttal a jelenlegi Danilo Kiš Alapítvány megszűnését is jelentené.

Új kulturális ernyőszervezet alakulhat Szabadkán, amely átveszi minden jelentős városi rendezvény szervezését – írta tegnap a Magyar Szó

A Politika című napilap egy cikke szerint a szabadkai hatalmi koalíció fontolgatja egy új kulturális központ létrehozását, ami egyúttal a jelenlegi Danilo Kiš Alapítvány megszűnését is jelentené. Az elképzelés szerint az új intézmény szervezné a jövőben az összes olyan rendezvényt, amelyek a város számára különös fontossággal bírnak. Olyan eseményeket is többek között tehát, mint a Város napja, az Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválja Palicson, az Interetno fesztivál, a gyermekszínházi fesztivál vagy a Desiré Central Station színházi fesztivál (Kosztolányi becenevéről elnevezve).

Ilija Maravić, a városi képviselő-testület elnöke elárulta, hogy az intézményt a tervek szerint Branislav (Brana) Crnčevićról neveznék el. A 2011-ben elhunyt író  újságíróként, politikai kommentátorként is dolgozott, valamint a Szerb Haladó Párt egyik alapító tagja volt.

A Magyar Szó viszont azt is említi, hogy úgy tűnik nem mindenki örül a Danilo Kiš Alapítvány megszűnésének és az új intézmény létrejöttének. Larisa Inić újságíró Facebook-oldalán jelezte, hogy hamarosan bejegyzik a Shadow Culture nevű civil szervezetet, amely a kultúrát támogató emberekre számít, mert akár utcai tüntetéseket is szerveznek a város kultúrájának megőrzéséért:

Felszólítok mindenkit, tegyük félre a személyes ellentéteket és a véleménykülönbséget, hogy együtt szálljuk szembe a további degradálásával mindannak, ami szabadkai, polgári és liberális. Ha ezt nem tesszük meg most, a bejelentés után, miszerint Brana Crnčevićről neveznek el egy intézményt és felszámolják a Danilo Kiš alapítványt, a következő lépés már a könyvek felgyújtása lesz a tereken.

A cikk megjelenése óta pedig a Vajdasági Magyar Szövetség is határozottan elutasította egy közleményben az új intézmény létrejöttének ötletét.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top