+ Média

Kína: sose engedjük a nyugati értékeket népszerűsítő tankönyveket feltűnni osztálytermeinkben

tankönyvek

Nemrégiben a felsőoktatási intézményekre vonatkozóan olyan rendelkezések láttak napvilágot, amelyek a marxizmus és a kínai szocializmus szélesebb körben történő oktatását szorgalmazták.

Nem szeretne látni a nyugati értékeket népszerűsítő tankönyveket a kínai felsőoktatásban az oktatási tárca vezetője, egyben úgy véli, nagyobb hangsúlyt kell fektetni az ideológiai nevelésre – számolt be a miniszternek egy szakmai fórumon elhangzott felszólásáról pénteken a kínai állami média.

Sose engedjük a nyugati értékeket népszerűsítő tankönyveket feltűnni osztálytermeinkben

– hangoztatta szakmai közönsége, az oktatásügy helyi irányítói, valamint neves egyetemek vezetői előtt Jüan Kuj-zsen. Az intézmények vezetőinek külön is felhívta a figyelmét a közvetlenül a nyugati országokból származó könyvek, segédanyagok ellenőrzésére.

Kitért arra, nem kerülhet a hallgatók kezébe olyan tankönyv, amely befeketíti a pártvezetőket, vagy a szocializmust, az egyetemek tantermeiben az alkotmány és a törvények megsértése nem történhet meg. Az oktatók nem fejezhetik ki személyes haragjukat, vagy elégedetlenségüket, nem közvetíthetnek negatív üzeneteket hallgatóiknak – húzta alá Jüan. Mint mondta, a tanároknak tartaniuk kell magukat a „politikai, jogi és erkölcsi minimumhoz”.

Nemrégiben a felsőoktatási intézményekre vonatkozóan olyan rendelkezések láttak napvilágot, amelyek a marxizmus és a kínai szocializmus szélesebb körben történő oktatását szorgalmazták. A Csiusi nevű pártfolyóirat legutóbbi számában egy írás a „tudományos szabadság” miatt aggódott, miután a Peking Egyetem jogászprofesszora úgymond, nyilvános bírálatával megsértette a kínai jogrendszert és a nyugati ideológiát hirdette.

Az oktatási konferenciáról tudósító Hszinhua hírügynökség összeállításában utalt Ilham Tohti ujgur tanár nagy visszhangot kiváltott esetére. Tohti a bíróság megállapítása szerint a Mincu Egyetemen diákjaival „szeparatista csoportot alapított”, a katedrán lázító és felforgató tevékenységet folytatott, saját honlapján a hszincsiangi régió függetlenségét támogató nézeteket hirdetett. Az ügyészek által bemutatott videofelvételeken az előadóteremben a kínai kormányt az „ujgur emberek ördögének” nevezte, és úgy fogalmazott:

nem gondolom, hogy az erőszakos harc terrorcselekmény.

Életfogytig tartó börtönre ítélték.

Nem csak a tankönyvekre vonatkozik a nyugati kultúra kiszorítása,  az Állami Rádió-, Film és Televízió Főhatóság (SARFT) állítólag a videó-megosztó portálokon a külföldi tartalmak visszaszorítását szorgalmazza. Szeptemberben adtunk hírt, hogy Kínában kijelölték a költészet folyóját.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top