+ Film

Betiltott filmek vetítése a Müpában

Betiltott filmek vetítése a Müpában

A vetítéssorozaton több olyan spanyol filmet is láthat a közönség, amelyeket a 30 évvel ezelőtt elhunyt Francisco Franco vezette diktatúra cenzúrája betiltott.

Február 9-én indul a Müpa különleges vetítéssorozata, a műsoron a spanyol filmművészet elmúlt 50 évének legfontosabb alkotásaival, amik közül többet betiltott a 30 évvel ezelőtt elhunyt Francisco Franco vezette diktatúra cenzúrája.

Elsőként Luis Bunuel 1961-es filmje, a Viridianát láthatja a közönség. A film egy gy apácanövendék küzdelmeiről szól egy olyan világgal szemben, amelyben mindenki csak a saját maga zárt környezetének szabályai szerint próbál élni. Bár a film hajdan elnyerte a cannes-i Arany Pálmát, a spanyol rezsim mégis tiltólistára tette, a Vatikán hivatalos lapja, a L’Osservatore Romano pedig egyenesen istenkáromlónak bélyegezte. Luis Bunuel végül a Franco-rezsim elől Mexikóba menekült.

A vetítéssorozaton sorra kerül még a Franco-diktatúrával szembeforduló, azt szatirikus, gúnyos filmjeivel kritizáló Luis García Berlanga két munkája, valamint  Antonio BardemCarlos Suara és Pablo Berger filmjei is. A részletes program megtalálható a Müpa honlapján.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top