+ Képzőművészet

Rajzfilmen elevenedik meg Van Gogh világa

Rajzfilmen elevenedik meg Van Gogh világa

A festő halálának 125. évfordulója alkalmából készülő alkotás lesz a világ első olajfestékkel készült animációs nagyjátékfilmje, nagyon várjuk.

A festő halálának 125. évfordulója alkalmából készülő alkotás lesz a világ első olajfestékkel készült animációs nagyjátékfilmje, nagyon várjuk.

Danuta Roman és mintegy negyven művésztársa kelti életre az impresszionista festészet nagymesterének alkotásait a Breakthru stúdió Loving Vincent (Vincentet szeretni) című új filmjében, amit az idei Van Gogh évre terveznek az alkotók. Külön öröm ez, hiszen eddig csak szurkolhattunk a projekt sikeréhez, ami közösségi finanszírozással kezdte a megvalósulást.

A zűrös kezdet leginkább annak köszönhető, hogy hatalmas munkát igényel a tervezett film elkészítése. A végül több, mint négy millió euróra rúgó projekten negyven festő fog fél éven át szorgoskodni. A film történetét a Van Gogh vásznain ábrázolt személyek mesélik el színészek tolmácsolásában. A színészekkel készült jeleneteket egy  stúdióban veszik fel, ezután festik meg a művész stílusában PAWS (festett animációs) technikával. Nyolcvan perces filmről lévén szó, nagyjából 56 ezer kulcsfázisra lesz szüksége Dorota Kobiela festőművész filmjének. Hogy érzékeltessük a dolgok súlyosságát, a stúdió igazgatójától idéznénk:

Egy másodpercnyi filmhez 12 kocka, azaz tizenkét festmény szükséges. Egy művész átlagosan napi hat képet tud készíteni, azaz a film fél másodpercét.

Ráadásul itt nem áll meg a folyamat, ezek még csak a „nyers” festmények, amiket majd digitalizálni kell, ahonnan tovább kerülnek az animációs részlegre. Szóval hosszú az út, arról nem is beszélve hogy Van Goghot hűen „kitalálni” nem tűnik éppen könnyű feladatnak – hiszen ahogy az alkotók is fogalmaztak, itt kábé erről van szó:

Olyan Van Gogh-képeket készítettünk, amelyeket a festő sohasem festett meg.

A Loving Vincentben egy fiatalember, Armand Roulin – az arles-i Roulin család egyik tagja, akikről a holland festő számos portrét készített – vonaton Párizsba utazik.

Egyébként az észak-lengyelországi filmstúdió készítette Prokofjev műve alapján a Péter és a Farkas című animációs kisjátékfilmet is, azt 2007-ben az amerikai filmkritikusok Oscar-díjjal tüntették ki.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Tünde szerint:

    Mindamellett, hogy örömmel fogadtam a hírt az animáció létrejöttéről, arra a mondatra szeretnék reagálni, miszerint a készülő alkotás lesz a világ első olajfestékkel készült animációs nagyjátékfilmje. tisztelettel küldöm az alábbi linket:
    http://mandarchiv.hu/cikk/2367/Dalias_idok

    A Toldi-trilógia ihlette festményanimáció sok tekintetben egyedülálló volt a világon. Ez volt az első egész estés festményfilm, amelyhez a látvány megalkotói több tízezer olajfestményt készítettek, melyekben leginkább a XIX. század végének romantikus naturalizmusa, színkultúrája, Paál László, Madarász Viktor, Mednyánszky László és Fényes Adolf világa érhető tetten.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top