+ Irodalom

Olvasd el a világ legelső képregényét!

képregény

Rudolphe Töpffer 1827-ben készítette el a képregény ősének tekinthető illusztrált történetet, a kezdeményezést pedig maga Goethe is nagyra tartotta.

Rudolphe Töpffer 1827-ben készítette el a képregény ősének tekinthető illusztrált történetet, a kezdeményezést pedig maga Goethe is nagyra tartotta.

Mindig félve írunk le olyan nagy szavakat, hogy a „világ legelső” akármije, elvégre az interneten elég könnyen bele lehet szaladni hülyeségekbe. Azonban minden kétséget kizáróan az alább látható 1837-ben kiadott képregény a legeslegelsők közül való.

A The Adventures Of Mr. Obadiah Oldbuck (vagy: Histoire de M. Vieux Bois) című illusztrált könyv a svájci Rudolphe Töpffer munkája, első kiadása 1837-es, de már 4 évvel később elkészült az angol változat is. Néhány év múlva a könyv eljutott Amerikába is, ahol ezt számítják az első nyomtatott képregénynek. Töpffer könyvei nagy népszerűségnek örvendtek, így a szóban forgó könyvet egészen az 1870-es évek végéig folyamatosan újranyomták.

Rudolphe Töpffer 1799 és 1846 között élt, foglalkozását tekintve iskolai tanár volt. Párizsban tanult, majd szülővárosában, Genevában kezdett tanítani, 1832-től pedig a város egyetemének irodalomprofesszora is volt. Töpffer szabadidejében szívesen festett tájképeket, de igazán az illusztrált könyveivel lett híres. A szóban forgó képeskönyvet 1827-ben írta, ám csak 10 évvel később jelent meg.

Töpffernek eredetileg eszébe sem jutott, hogy Obadiah Oldbuck 40 oldalnyi kalandját kiadassa, azonban maga Johann Wolfgang von Goethe javasolta, hogy publikálja a könyvecskét. Töpffer összesen hét történetet jelentetett meg különböző újságokban, azonban ezt már Goethe nem érhette meg. (A mániákusan gyűjtögető Goethe minden műve elérhető lesz az interneten néhány év múlva.)

Nem mindenki volt ennyire lelkes: a kortárs kritikusok nem igazán értekelték nagyra Töpffer munkásságát, de hiába, a kritikusok már csak ilyenek. Az utókor annál hálásabb volt és a svájci szerzőt a modern képregények egyik atyjaként szokták emlegetni.

Magáról a könyvről röviden: a szatirikus történetben a címszereplő szíve választottjának kegyeit próbálja megnyerni, ám Oldbuck urat kíméletlenül üldözi a balsors. Annyira balszerencsés, hogy még az öngyilkosság sem jön neki össze, pedig ötször is megpróbálkozik vele; arról nem is beszélve, hogy egyszer még halálra is ítélik.

Persze Oldbuck kalandjaitól még hosszú volt az út a szuperhősök világáig, Töpffer például még dialógusokat sem használ, azonban a fordulatos történet még ma is élvezhető és könnyen olvasható.

Itt mutatunk néhány oldalt a képregényből:

képregényképregényképregényképregény

A képregényt itt teljes egészében elolvashatod angolul.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top