+ Irodalom

Nyáry Krisztián lesz a Magvető Kiadó új vezetője

Nyári Krisztián lesz a Magvető Kiadó új vezetője - líra kiadói csoport

Az új struktúra biztosítéka a hagyományosan minőség-központú kiadói szemlélet megőrzésének és a modern marketing eszközök hatékony használatának – fogalmazott Kolosi Tamás.

Március 1-jétől átalakul és kibővül a Líra Kiadói Csoport vezetősége, amelybe a Magvető, az Athenaeum, a Corvina, a Manó Könyvek, a Generál Press és a Rózsavölgyi és Társa is tartozik.

A kiadói csoport az új felállásban a hagyományos erények megőrzése mellett még több gondot kíván fordítani a szerzők és az olvasóközönség közötti kapcsolatra, annak bizonyítására, hogy a magas kultúra a piaci viszonyok között is virágozhat.

Morcsányi Géza dramaturg és műfordító, aki 1995 óta áll a Magvető Könyvkiadó élén, márciustól a Líra Kiadói Csoport igazgatójaként és a Líra Könyv Zrt igazgatósági tagjaként dolgozik tovább. 2006 óta az Athenaeum Kiadó is Morcsányi vezetésével működik, aki a jövőben az egész kiadói cégcsoport integrációjáért felel majd.

Nyáry Krisztián irodalomtörténész, aki eddig a Corvina Kiadó szerzőjeként dolgozott kerül majd a Magvető és az Athenaeum élére. Amint Nyári fogalmazott, a kiadók célja mostantól, hogy szerzőinek művei tradicionális közönségük mellett új, minőségre nyitott olvasói csoportokhoz is eljussanak.

A Magvető Kiadó főszerkesztője Dávid Anna lesz, aki korábban a Libri Kiadónál dolgozott szerkesztőként. A kitűzött célok szerint a Magvető új írók felkutatására is koncentrálni kíván, míg az Athenaeum főszerkesztőjeként Szabó Tibor Benjámin, író dolgozik majd a továbbiakban. Főszerkesztőként a kiadó önálló arculatának erősítésén dolgozik majd, célja pedig, hogy a minőségi szórakoztató irodalom és ismeretterjesztés az erősödő piaci versenyben is megtalálja közönségét.

Kolosi Tamás, a Líra Könyv Zrt elnöke az átalakítás kapcsán így fogalmazott:

Az új struktúra biztosítéka a hagyományosan minőség-központú kiadói szemlélet megőrzésének és a modern marketing eszközök hatékony használatának. Mert a digitális korszakban is kell a jó könyv.

Egyébként a kiadói szakmában felmerülő ellentmondásokról mi is írtunk már korábban, mikor a Magyar Könyvkiadók Egyesületének igazgatója kifakadt a Librire, illetve számos interjút készítettünk magyar könyvkiadók szerkesztőivel:

Szűkülő piac mellett is jól teljesít a Magvető – kollégánk Szegő Jánossal, a Magvető Kiadó szerkesztőjével beszélgetett.

Talán még most sem vagyunk túl a felvilágosodáson – interjú Mészáros Sándorral, a Kalligram Kiadó főszerkesztőjével.

Iktassunk be egy könyvet a bejgli és a töltött káposzta közé – a Libri Kiadó vezetőjével, Sárközy Bencével beszélgettünk.

Magasirodalmi világirodalom megszerzésében az Európa Kiadó jó helyzetben van – az Európa Kiadó főszerkesztőjével, M. Nagy Miklóssal készült interjú.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top