+ Film

Hiánypótló filmes adatbázis született

Hiánypótló filmes adatbázis született - ArtinCinema

Az artinCINEMA egy angol nyelvű kísérleti filmes projekt, melynek célja, hogy bemutassa a közép-kelet-európai régió experimentális filmjeit.

Az artinCINEMA egy angol nyelvű kísérleti filmes projekt, melynek célja, hogy bemutassa a közép-kelet-európai régió experimentális filmjeit és bekapcsolja őket a nemzetközi kísérleti filmes diskurzusba – lehet tehát szemezgetni. 

A projektet Szalay Dorottya filmesztéta indította el 2013 szeptemberében, majd hamarosan csatlakozott hozzá Johannes Wachs. Az artinCINEMA célja, hogy segítse az országok közötti kísérleti filmes diskurzust, és minél szélesebb körben elterjessze a régiót képviselő experimentális alkotásokat.

A projekt ugyan egyelőre csak a „Visegrádi” három országra koncentrál – Magyarországra, Szlovákiára és Csehországra – , de a távlati terv az egész közép-kelet-európai régió lefedése.

Jelenlegi formájában az artinCINEMA három egységből áll: elemzések, hírek-események és adatbázis. Utóbbi tartalmazza a vizsgált országok kísérleti filmeseinek rövid életrajzát és filmográfiáját; listázza a téma szempontjából releváns intézményeket, kiállítótereket és a régió fontosabb kísérleti filmes fesztiváljait. Emellett működik egy videó szekció is, ahová az interneten elérhető filmek kerülnek.

Szalay Dorottya többször próbálkozott már a projekt elindítására:

Több formációban tettünk már kísérletet egy hasonló oldal elindítására, de különböző okok miatt mindig kudarcba fulladt. Végül egy időben azzal, hogy Lichter Péterrel összehoztuk a magyar nyelvű kontraCINEMA blogot, nyertem egy kutatói ösztöndíjat Szlovákiába, így mindenképpen létre kellett hozni egy angol nyelvű felületet is a kutatási eredmények publikálására. Ekkor született meg az artinCINEMA, ami az első évben egyszerű blog formátumban működött, és kizárólag a filmelemzéseim szövegeit tartalmazta.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top