+ Film

A Stella Maris nyerte Kusturica fesztiválját

A Stella Maris nyerte Kusturica fesztiválját

A nyolcadik alkalommal megrendezett filmes megmérettetésen tizenhét film versengett a Montenegró, Szerbia és Koszovó határán felépített autentikus faluban.

A Stella Maris című francia film nyerte el a fődíjat Emir Kusturica szerb filmrendező nemzetközi film- és zenei fesztiválján, a Küstendorfon.

A nyolcadik alkalommal megrendezett filmes megmérettetésen tizenhét film versengett. Az alkotók Magyarországról, Csehországból, Szlovákiából, Hollandiából, Izlandról, Romániából, Izraelből, Horvátországból, Németországból, Belgiumból, Franciaországból, Egyiptomból, Oroszországból, Szerbiából és az Egyesült Államokból érkeztek a Montenegró, Szerbia és Koszovó határán felépített autentikus faluban szervezett fesztiválra. Egyébként nem régiben arról is írtunk, hogy Kusturica egyik legközelebbi barátja meg azt állítja, hogy a szerb filmrendező már valójában huszonkét éve halott.

Magyarországot Bucsi Réka Symphony no. 42 című animációs rövidfilmje képviselte, ami épp nem régiben került be a Sundance Fesztivál programjába – sikereiről korábban is írtunk már.

A fesztivál fődíjait a Brit Filmintézet igazgatója, Amanda Neville által vezetett zsűri ítélte oda. A bírálóbizottság további két tagja Alex Garcia mexikói-amerikai producer és Claudie Ossard francia producer alkotta.

Az Aranytojást Giacomo Abbruzzese kapta Stella Maris című filmjéért. Az Ezüsttojást Luka Popadic szerb rendező svájci koprodukcióban készült műve, a Körhinta (Ringispil) érdemelte ki, míg a fesztivál Bronztojását Gudmundur Arnar Gudmundsson izlandi rendező kapta Whale Valley című munkájáért.

Emellett díjazták a legjobb operatőrt is, ezt az elismerést a román Ana Maria Vijdea kapta a Körhinta fényképezéséért. A Vilko Filac-díjról – amely az Underground, az Arizonai álmodozók és a Cigányok ideje című filmek szlovén operatőréről neveztek el – a magyar származású svéd operatőr, Borbás István és szerb kollégája, Goran Volarevic döntött.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top