+ Képzőművészet

Az Off-Biennálé az államtól független, szabad művészet ünnepe lesz

off-biennálé

Az Off-Biennálé nem valamivel szemben határozza meg önmagát, hanem kilép a fősodorból, a rutinokból, és megkeresi a saját útját, kiépíti a saját működését.

OFF-BIENNÁLE BUDAPEST. Független. Kortárs. Művészet.

Somogyi Hajnalka projektvezető:

Az Off-Biennálé nem valamivel szemben határozza meg önmagát, hanem kilép a fősodorból, a rutinokból, és megkeresi a saját útját, kiépíti a saját működését, megtalálja az embereit, a forrásait, a helyszíneit. Ez a kilépés tehát nem kikapcsolás, hanem éppen valami másnak a kezdete.

Az Off-Biennále Budapest egy nemzetközi kiállítás- és eseménysorozat Budapesten, vidéken és külföldi helyszíneken 2015. április 24.-május 31. között. Példátlanul széleskörű összefogáson alapuló kezdeményezés, amely mozgósítja a kortárs képzőművészeti szcéna civil szereplőit: művészeket, szakembereket, galériásokat, gyűjtőket és más, a sokszínű kortárs művészet iránt elkötelezett személyeket és szervezeteket.

A biennáléra február 13-ig még lehet pályázni.

Önálló, különböző helyszíneken megvalósuló projektek

mutatkoznak be az OFF égisze alatt: kiállítások, performanszok, köztéri projektek, koncertek, előadások, amelyekben nemzetközi sztárművészek, a magyar kortárs művészeti élet meghatározó szereplői és fiatal alkotók is szerepet kapnak. Közös tehát a brand, a kommunikáció, részben a fundraising. Nincs központi kiállítás, de lesz egy közös helyszín, amely sajtóiroda, találkozópont és vetítések, performanszok, beszélgetések befogadója egyben, és egy weboldal, amely valamennyi programról információt ad.

A műfajokat, megközelítésmódokat és témákat tekintve rendkívül sokszínű program azt az üzenetet szeretné eljuttatni a széles, kultúrafogyasztó közönség felé, hogy a kortárs művészet a világról való gondolkodás érzékeny, izgalmas, független és kritikus módja, és befogadóját új, értékes élményekhez, gondolatokhoz, meglátásokhoz segíti, amelyeket az használni tud az élet más területein is.

Az OFF hosszú távú célja

a független, nemzetközileg beágyazott, fenntartható kortárs képzőművészeti színtér alapjainak megteremtése. Egyben pilot projekt abban a tekintetben, hogy egy (kicsi) civil szektor tagjait bírja együttműködésre egymással és más területek civil képviselőivel a terület újrafogalmazása, újraépítése, ha úgy tetszik: megmentése érdekében.

Az OFF nem pályázik állami forrásokra,

ilyen háttérrel rendelkező, vagy állami/önkormányzati fenntartású intézményben megrendezendő projektet nem fogad be. Az önszerveződésben, önkéntességben és együttműködésben rejlő lehetőségeket kiaknázva, elkötelezett támogatókat maga mellé állítva és nemzetközi civil és kulturális források bevonásával igyekszik alternatívát kínálni a hazai, államilag finanszírozott, centralizált művészeti intézményrendszer működésére. A OFF stábjának kortárs képzőművészettel foglalkozó szakember tagjai nem kapnak díjazást a munkájukért, hanem önkéntes alapon, elkötelezettségből dolgoznak a projekten.

Kurátori stáb:
Erőss Nikolett, Juhász Anna, Somogyi Hajnalka, Stepanovic Tijana, Szalai Borbála, Székely Katalin, Szoboszlai János

Pénzügyi lebonyolító:
Független Képzőművészeti Műhelyek Ligája Alapítvány

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top