+ Gasztro

2 ezer liter levest főzött a lyoni gasztronómia-biennálé megnyitójára

Egy 1,7 kilométer hosszúságú alagútban felállított óriásbüfével – amelyen a világ legnagyobb sajttála és pezsgőválogatása is helyet kapott – kezdetét vette a hétvégén a I. Nemzetközi Ízbiennálé (BIG) a franciaországi Lyonban.

Keresés a weben

Egy 1,7 kilométer hosszúságú alagútban felállított óriásbüfével – amelyen a világ legnagyobb sajttála és pezsgőválogatása is helyet kapott – kezdetét vette a hétvégén az I. Nemzetközi Ízbiennálé (BIG) a franciaországi Lyonban.

(Bár, ha belegondolunk ez közel sincs olyan szürreális, mint mikor ehetetlen tortával lett világbajnok a magyar cukrász.)

A nagyközönség számára nyitott ötnapos rendezvényt a “gasztrodiplomácia” nevében Laurent Fabius francia külügyminiszter nyitotta meg.

A biennálét a minden páratlan évben, “a gasztronómia Davosának” tartott SIRHA (Salon international de la restauration, de l’hotellerie et de l’alimentation) szakkiállítás keretében rendezik meg.

A hétvégi megnyitón mintegy 10 ezer ember vett részt a gasztronómiai körúton Európa leghosszabb, 1,7 kilométer hosszú gyalogos alagútjában. A közönség ingyen kóstolhatott többek között abból a 2 ezer liternyi levesből, amelyet a szakácslegendaként számon tartott Paul Bocuse, Lyon szülötte készített.

Az alagútban megnyílt alkalmi éttermekben fiatal tehetségek állították össze a menüket, mintegy 100 méteren keresztül halféleségeket lehetett kóstolni, a világ legnagyobb sajttálán pedig 800 fajta specialitás szerepelt.

A biennálén készül majd el a világ legnagyobb gyümölcssalátája 5500 kilogramm gyümölcsből. A korábbi rekordot egy 5079 kilogrammos tál tartja. A legnagyobb mojito 2100 literes rekordját és a legnagyobb, 600 fős pezsgőkóstolót is várhatóan megdöntik majd a rendezvényen.

A SIRHA Lyon szakkiállításon rendezik meg szerdán a világ legszínvonalasabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or döntőjét is, amelyen a selejtezők után öt kontinens 24 séfje, köztük Magyarország színeiben Molnár Gábor méri össze a tudását.

Az expóra 200 ezer látogatót várnak, Magyarország önálló standdal van jelen, amelyen kiváló minőségű alapanyagok, borok, pezsgők, pálinkák és likőrök várják a nagyközönséget. A Bocuse d’Or VIP-zónájában pedig bemutatkoznak Magyarország legjobb éttermei és borai.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top