+ Történelem

Nem nyilatkoznak a maszkban talált szövegről

maszkban

Múmiamaszkban fedezték fel a legrégebbi evangélium legkorábbi másolatát.

Múmiamaszkban fedezték fel a legrégebbi evangélium legkorábbi másolatát – ennél többet azonban a kutató nem mondhat, írja Juhari Zsuzsanna a blogján.

Korábban volt már szó arról, hogy nem is rabszolgák építették a piramisokat, és hogy megtalálták az őskor hiányzó láncszemét.

Márk evangéliumának most megtalált töredékét az 1. században, bizonyosan 90 előtt másolták. Az evangélium eddig ismert legkorábbi másolatai a 2. századból származnak.

Az 1. században készült másolatot egy papiruszdarabra írták, amit utóbb egy múmia arcára készülő maszkhoz használtak fel. Noha a fáraók múmiáinak arcára aranymaszkot helyeztek, a közrendűek halotti maszkjait többnyire papiruszból vagy lenvászonból ragasztották össze, de mivel a papirusz is drága volt, gyakran valamilyen okból teleírt papiruszt is felhasználtak.

Nemrégiben a kutatók kifejlesztettek egy eljárást, aminek segítségével a ragasztót eltávolíthatják anélkül, hogy a papirusz anyagát és a rajta lévő tintát károsítanák, így a papiruszon lévő szöveg újra olvasható. Számos üzleti, filozófiai, vallási szöveget sikerült így azonosítani, de az eljárásnak van egy nagy hátránya, tönkreteszi a maszkot, ezért csak a kevéssé értékes alkotás papiruszát „fejtik vissza” – mondta el Craig Evans, az Wolfville-i Acadia Divinity College professzora a Live Science-nek.

Több száz, sőt több ezer szöveget hoztak így újra napvilágra, de ezekről – titoktartási megállapodás miatt – a hivatalos publikálás előtt nem lehet nyilatkozni. Ennek oka, hogy a maszk tulajdonosai, akik a maszk felolvasztása után kihámozott papiruszoknak is tulajdonosai maradnak, nem akarják egyelőre felfedni kilétüket.

Az evangéliumtöredékről is csak azért nyilatkozik – mondta el Evans a Live Science-nek, mert valaki 2012-ben információkat szivárogtatott ki róla, majd ezután spekulációk kaptak szárnyra például arról, hogy a kutatók manipulálják a papirusz korát.

A datálást szénizotópos méréssel, az evangéliumtöredék, illetve a vele együtt talált többi szöveg stílusának elemzésével végezték el. Ennél többet azonban Evans nem árulhat el.

A kutatókat máris sokan támadják módszerük miatt, hogy vajon érdemes-e tönkretenni több ezer éves alkotásokat szövegtöredékekért.

Evans szerint, noha az 1. századi töredék elég kicsi, a szöveg segítséget fog nyújtani annak megállapításához, milyen mértékben változott az eredeti Márk-evangélium az idők során készített másolatokon.

Evans szerint a szöveg hivatalos publikációja még ebben az évben megtörténik.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top