+ Építészet

Makovecz-emlékmű lesz a nulla kilométerkő helyén?

makovecz

Ha Kossuthnak járt mauzóleum, akkor Makovecz Imre is kapjon legalább egy inci-finci emlékművet.

Ha Kossuthnak járt mauzóleum, akkor Makovecz Imre is kapjon legalább egy inci-finci emlékművet

– mondja Melocco Miklós. A szobrász már meg is tervezte az alkotást nulla – a kilométerkő helyére.

Makovecz Imre halála óta több kezdeményezés is indult azért, hogy épüljön meg a művész valamelyik fiókban maradt épületterve. A magyar Sagrada Famíliaként emlegetett templom mellett több másik szakrális épület létrejöttért is többen kiálltak – mindeddig nem sok sikerrel. Utóbb pedig az építész tisztelői azt szorgalmazták, hogy valósuljon meg az a „Magyar Panteon”, amelyet Makovecz a Gellért-hegy tetején álló Szabadságszobor helyére álmodott meg, és a látványtervét is elkészítette.

Most Melocco Miklós szobrászművész jelentette be a mai Magyar Hírlapnak adott interjújában, hogy magának a legendás építésznek kíván emlékművet állítani, sérelmezvén: „Ha Kossuthnak járt a mauzóleum, Deáknak nagy emlékmű, Makovecz kortársunk ugyan, de volt akkora, mint ők, nem kaphat inci-finci emlékművet.” Mint nyilatkozza, a terveket már el is készítette, sőt több politikussal már tárgyalásokat is folytatott az ügyben. És hogy hol helyezné el az alkotást?

A Makovecz-emlékművet odaképzelem a Budavári Sikló alá, a füves részre.  Borsos Miklós nulla kilométerkövét meg tegyék vissza az eredeti helyére, a mostani körforgalom közepi virágágyásba

– jelenti ki.

Makovecz Imrének egyébként, az építész egyik korábbi rajza alapján, Makóra nemrég megálmodtak már egy emlékművet; igaz, Péterfy László és Madarassy István – fogalmazzunk így – meglehetősen sajátos alkotásának már a gipszterve is megosztotta a helybelieket.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top