+ Irodalom

Kiderült, melyik magyar vers kerül fel a Holdra

holdra

A Puli űrszonda a Google Lunar XPRIZE versenyre készül, melynek lényege, hogy a csapatok olyan önműködő felderítő robotot hozzanak létre magánerőből, amelyik sikeresen eljut a Holdra, majd képes onnan nagy felbontású képeket és videókat küldeni a Földre.

Január 22-én, a Kultúrpart hetedik születésnapján lezárult az a szavazás, amelynek tétje nem volt más, mint hogy melyik magyar vers utazzon a Puli Space Technologies által kifejlesztett Puli űrszondával a Holdra. Beszámoltunk a felhívásról is.

A január 1-én lezárult játékra sok száz vers, illetve versrészlet érkezett az olvasóktól, amelyek közül a szakmai zsűri, Molnár Piroska színművész, Dr. Tarján Tamás irodalomtörténész, Turi Tímea és Fehér Renátó költő, valamint a Pulit fejlesztő csapat vezetője, Dr. Pacher Tibor fizikus választotta ki a „legholdravalóbb” 15-öt. A legfontosabb döntést, hogy melyik legyen a győztes vers, az olvasók hozhatták meg.

A versek között szerepeltek József Attila, Ady Endre, Petőfi Sándor és Radnóti Miklós művei is, de a kiélezett versenyt végül Weöres Sándor : A teljesség felé című kötetében megjelent Szembe-fordított tükrök című versének részlete nyerte:

Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.

A sors iróniája, hogy Weöres Sándor 26 évvel ezelőtt, január 22-én hunyt el.

A Puli űrszonda a Google Lunar XPRIZE versenyre készül, melynek lényege, hogy a csapatok olyan önműködő felderítő robotot hozzanak létre magánerőből, amelyik sikeresen eljut a Holdra, majd képes onnan nagy felbontású képeket és videókat küldeni a Földre. A kifejlesztett eszköz előreláthatólag 2016 második felében érkezik meg a Holdra, de addig még számos, elsősorban anyagi természetű akadályt kell leküzdenie, ezenkívül például ellen kell állnia a Hold szélsőséges hőmérsékleti különbségeinek, és az adatküldés nehézségeivel is meg kell birkóznia. A Puli Space Technologies 2010 óta fejleszti az eszközt Dr. Pacher Tibor vezetésével. Ha sikerül, mi magyarok lehetünk a negyedik nemzet, akik eljutottak a Holdra – amire minden esélyünk meg is van, hiszen a Puli a teszteken sikeresen teljesített.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top