+ Irodalom

Mi lesz a rendszerváltás gyermekeivel?

rendszerváltás

Egy új generáció, amelyik egyetlen percet sem élt az 1990 előtti rendszerben, mára véleményformáló, aktív alkotó generációvá érett. A József Attila Kör (JAK) célja idén az volt…

Nemzetközi JAK-estet tartanak 2015. január 22-én, csütörtökön 19 órától Budapesten, az RS9+Vallai Kertben. A rendezvény a József Attila Kör irodalmi programsorozatának záróeseménye lesz workshoppal, irodalommal, zenével, és a József Attila Kör nemzetközi programjainak bemutatkozásával.

Menetrend:

15:00- 16:00: Children of the Transition – a rendszerváltás gyermekei, Visegrad project, workshop

18:00-19:00 Children of the Transition felolvasás és beszélgetés a projekt résztvevőivel, moderál: Tóth Kinga; résztvevők: Borda Réka (H, 1992), Wojciech Gil (PL, 1992), Štěpán Hobza (CZ, 1993), Egor Indiani (SK, 1983); Szabó Márton István (H, 1993), Szenderák Bence (H, 1992)

19:00-19:15: Zenél a JAK-táborból már jól ismert Schoblocher Barbara-Jancsó Gábor akusztikus duó!

Háttér:

Egy új generáció, amelyik egyetlen percet sem élt az 1990 előtti rendszerben, mára véleményformáló, aktív alkotó generációvá érett. A József Attila Kör (JAK) célja idén az volt, hogy idei nyári táborában kezdődően, majd a további időszakban külföldi helyszíneken is, megismertesse egymással a környező országok legfiatalabb író-, költőgenerációját, beszélgetéseket, fordítói programokat, workshopokat szervezzen számukra, ezzel pedig a hagyományos, immár 26-ik nyári táborát valódi nemzetközi eseménysorozat kiindulópontjává tegye. A tábor nemzetközi blokkjainak megszervezésében részt vettek a visegrádi országok cseh, lengyel és szlovák irodalmi szervezetei. A projekt során lefordított szövegek, összefoglaló beszámolók, szubjektív visszaemlékezések a budapesti záróesemény után egy online kiadvány formájában válnak majd elérhetővé. Január 22-én Budapesten a projekt utolsó workshopja, valamint egy esti bemutatkozó beszélgetés és felolvasás lesz látható.

További tervek:

A JAK további terve, hogy a következő táborokban rendszeresen szervez hasonló tematikájú eseményeket, a közeljövőben pedig a program kiterjeszthető nem csak a közép-kelet-európai országokra, hanem a kelet-európai térségre is. A JAK tervei között szerepel, hogy együttműködést dolgoz ki olyan kelet-európai országokkal, mint Ukrajna, Grúzia, Azerbajdzsán, Örményország és további államok. „A rendszerváltás gyermekei” projekt így válik hosszú távon valóban átfogó, elemző folyamattá, hiszen a résztvevők köre olyan országokkal is bővül, amelyek más, frissebb tapasztalatokkal rendelkeznek a politikai rendszerek megváltozásának időszakáról.

Partnerség:

A JAK szakmai partnerséget épített ki a környező országok több irodalmi szervezetével és határon  túl élő magyarok kulturális közösségeivel is. A pozsonyi Magyar Intézet, a szintén pozsonyi Irodalmi Szemle segítségével a magyar anyanyelvű szerzőket és közönséget vonhattuk be a projektbe, az AOSS Asociácia organizácií spisovateľov Slovenska (Szlovákia), Literárne Informacne Centrum (Szlovákia), a Visegrad Academy of Cultural Management (Lengyelország), a New Eastern Europe Journal (Lengyelország) és az A2 Magazin (Csehország) pedig már a kezdeti szervezés és az első pályázatok időszakától kezdve közreműködött a munkánkban.

A programhoz szakmai támogatást és továbbképzést biztosít a Visegrádi Alap Kulturális Menedzsment Akadémiája (Visegrad Academy of Cultural Management – VACuM).

Programok:

  • JAK Tábor (2014. augusztus 26-30. – a táborról mi is beszámoltunk)
  • Pozsonyi workshop (2014. október 14-15.)
  • Prágai workshop (2014. november 14-15.)
  • Krakkói workshop (2014. december 10-11.)
  • Budapesti záróest (2015. január 22.)

A projektben összesen öt ország 18 szerzője vett részt.

Szakmai partnerek:

  • A2 Magazin (Csehország)
  • New Eastern Europe Journal (Lengyelország)
  • Visegrad Academy of Cultural Management (Lengyelország)
  • AOSS Asociácia organizácií spisovateľov Slovenska (Szlovákia)
  • Literárne Informacne Centrum (Szlovákia)

A JAK-táborban készült fotó Bach Máté munkája.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top