+ Irodalom

Lopással vádolják Szálinger Balázs költőt

Kemenes Géfin László úgy tudja, a Fehérlófia cím a magyar irodalomban foglalt. Sokan elevenítették meg a magyar mondavilág szereplőjét, többek között Arany László, a Bëlga együttes vagy Jankovics Marcell.

Érdekes jogi esetre hívja fel a figyelmet az Irodalmi Jelen: Szálinger Balázst címlopással gyanúsítják.

Loptam, tetten értek, bajban vagyok, segítsetek!

– írta közösségi oldalán a költő, író és drámaíró Szálinger Balázs. Fehérlófia című drámakötete (amelynek színpadi változatáról mi is írtunk korábban) kapcsán furcsa levelet kapott a mű kiadója. A levélíró egy címegyezésre hívta fel a figyelmet. Dr. Géfin László József Attila- és Márai Sándor-díjas költő, egyetemi tanár az Orpheusz Kiadónak (a hibás címzés szerint Orfeum Kiadónak) jelezte, ő is írt ugyanezzel a címmel néhány kötetet, ahogy Szálinger Bálint is (aki valójában nem Bálint, hanem Balázs – újabb hiba a levélben) .

szálinger

A Kemenes Géfin László néven publikáló szerző jogi úton kíván orvoslatot keresni, hiszen – úgy tudja – a Fehérlófia cím a magyar irodalomban foglalt. Sokan elevenítették meg a magyar mondavilág szereplőjét, többek között Arany László, a Bëlga együttes vagy Jankovics Marcell. Kemenes Géfin Lászlónak 1978-ban és 1991-ben is megjelent az említett címen könyve, legutóbb pedig 2012-ben közölte egy művét a Kalligram Fehérlófia nyomában címmel.

A helyzetet bonyolítja, hogy 2014-ben a Holnap Kiadó piacra dobta Buda Ferenc Fehérlófia című könyvét. Így előállhat az a bonyolult jogi helyzet – folytatódik az Irodalmi Jelen cikke -, hogy először Buda „lophatta el” a címét, majd tőle vette át Szálinger, sőt még az is megkockáztatható, hogy Szálinger egyenesen a magyar mondavilágból kölcsönözhette a címet. Utóbbi esetben a fiatal szerzőnek meggyőzően kell érvelnie egy esetleges és elég szürreális perben amellett, hogy egy sort sem olvasott Kemenes Géfin Lászlótól…

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top