+ Képzőművészet

A napi túlélésért küzdenek a művészek Szegeden

kortárs

A pályakezdő művészek kisebb méretű képeit akár már 30-40 ezer forintért is meg lehet vásárolni, Munkácsy-díjas alkotók festményeiéért pedig 3 milliót is elkérnek. Nemzetközi viszonylatban ez is olcsónak számít…

Nincs fizetőképes kereslet, alig maradtak műgyűjtők, a kortárs képzőművészeti piac összeomlott Magyarországon. Ha nem vállalnak más munkát is, a művészek (néhány külföldön is keresett sztáralkotó kivételével) a napi túlélésért küzdenek – írja a Délmagyar.hu.

A kortárs alkotások ára a 2008-as válság óta nem követte az inflációt, és a művészek gyakran áron alul is hajlandók megválni műveiktől, hogy bevételhez jussanak. Így sincs rájuk kereslet, az embereknek kevesebb pénzük marad műtárgyvásárlásra, mint korábban. Művelt, gyarapodó középosztály tehát legfeljebb a politikai szlogenekben létezik Magyarországon – folytatódik a cikk.

A kortárs képzőművészeti piac ma egyszerűen nem működik, pedig a gazdasági válságból állítólag már kezdünk kilábalni. Lehet, hogy az ingatlanpiacon ez már érezhető, de mi még nem tapasztaljuk. Nincsenek kisebb kereskedelmi galériák, amelyek nyíltak, azok néhány év alatt becsődöltek. Akik érdeklődnének a festmények, kisplasztikák iránt, azoknak nincs pénzük. Akiknek van, azok pedig nem erre költik. Állami megbízásokat ma már szinte csak szobrászok kapnak köztéri alkotásokra különböző évfordulókhoz kapcsolódva

– állítja Aranyi Sándor festőművész, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Rajz-művészettörténet Tanszék korábbi vezetője, hozzátéve, hogy már Nyugat-Európában sem működik úgy a piac, mint húsz éve.

Kántor Ágnes, a Barcsay-díjas fiatal szegedi festőművész szerint

Amikor valaki ezt a pályát választja, benne van a pakliban, hogy nem könnyen fog boldogulni, mert a művészet nagyon szubjektív dolog. A piacot túlkínálat jellemzi, a művésznek nemcsak a munkája minőségére kell ma már figyelnie, hanem saját menedzserének is kell lennie. Erre nem mindenki alkalmas. Az elmélyült alkotómunka egészen más személyiséget kíván, mint a kapcsolatépítésre, pörgésre épülő önmenedzselés.

kortárs

Kántor Ágnes (fotó: Veréb Simon)

 

További probléma, hogy kevés a pályázati lehetőség, bizonyos ösztöndíjak megszűntek, és a galériák is nehéz helyzetben vannak, ezért nehéz bekerülni hozzájuk. Külföldön dolgozni pedig csak a művészek szűk rétegének a kiváltsága.

Ami az alkotások árát illeti, a pályakezdő művészek kisebb méretű képeit akár már 30-40 ezer forintért is meg lehet vásárolni, Munkácsy-díjas alkotók festményeiéért pedig 3 milliót is elkérnek. Nemzetközi viszonylatban ez is olcsónak számít…

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top