+ Film

A klasszikus filmkiadás halála?

tarkovszkij

A magyar klasszikus filmkiadás jelenleg végóráit éli, a hazai forgalmazók nemrég egy petícióval fordultak az államhoz.

A múlt héten beszámoltunk róla, hogy három, hazai művészfilmeket forgalmazó cég petíciót juttatott el a Nemzeti Erőforrások Minisztériumába, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz és a Nemzeti Filmalaphoz. A petíció címe igen sokatmondó (Csend és kiáltás – Petíció a hazai klasszikus művészfilm kiadás érdekében), az aláírók ezzel szerették volna felhívni a figyelmet a „magyar klasszikus filmkiadás végórájára”. A petíciót kezdeményező Tolmácsi János (Kultúrbarlang), Kárpáti Gábor (Fantasy Film) és dr. Torgyán Atilla (Etalon Film) mellett további ötven művész támogatta aláírásával az ügyet (a teljes névsor itt olvasható).

Ötlettől a filmig

Megkerestük a Kultúrbarlang tulajdonosát, Tolmácsi Jánost, aki a kilencvenes években alapította boltját és egy jelzáloghitel felvétele (!) után, 2008-ban kezdett DVD-kiadásba. Első kiadványa stílusosan az Áldozathozatal című Tarkovszkij-film volt.

Tolmácsi János elmondta, hogy egy film forgalmazási jogát a külföldi forgalmazó cégtől kell megvenni elég borsos áron: az összeg az alkotás ismertségétől, díjaitól, rendezőjétől függ, de nagyságrendileg több ezer euróról van szó. Ezután kell egy besorolási díjat fizetni, ami minden kiadvány esetén 25 ezer forint, ekkor jönnek még az elég húzós nyomdai költségek.

További probléma, hogy ezen kiadványok esetén nem lehet olyan eladási mutatókkal számolni, mint akár egy pár évvel ezelőtti, közepesen sikeres hollywoodi vígjáték esetén, ami a Postától kezdve a műszaki áruházakig  bárhol kapható. Tolmácsi elmondta, hogy ők egy filmből 1000 darabot nyomnak és nagyjából 600 eladott példánynál lesz nullszaldós a kiadás, az Kultúrbarlang esetében pedig a bolt költségeit is ki kell termelni. Mindezt úgy, hogy reklámra egyáltalán nem költenek, így a boltba bejárókat és a hírlevelet olvasgatókat leszámítva a célközönséghez is alig jut el egy új kiadvány híre.

A tátongó űr

Semmilyen módon nem férhetőek hozzá hazánkban az európai filmművészet ritkaságai, halhatatlanjai Tati, Eizenstein, Fassbinder, Wenders, Rohmer, Wajda, Taviani, Godard filmjei, de ne felejtsük ki a keleti blokk és az amerikai, ázsiai klasszikusok remekeit és animációs filmjeit sem. Fájóan hiányoznak azok az alkotások, melyekkel magyarok járultak hozzá a világ filmművészetéhez, azaz itthon nem hozzáférhetőek többek között Trauner Sándor, Badal János, Kertész Mihály, Pressburger Imre vagy Halász János filmjei. (…) Hatalmas az űr, egész generációnyi filmes alkotások, irányzatok válnak így szó szerint láthatatlanná itthon.  Ez olyan, mint ha nem lehetne hozzájutni Thomas Mann, Dosztojevszkij vagy Shakespeare műveihez illetve nem lenne hozzáférhető Beethoven, Mozart vagy Chopin zenéje!

– írják a petícióban. Tény: ezeket a filmeket nemhogy DVD-n nem lehet megszerezni, de sem tévében, sem moziban nem láthatóak, de sok esetben még az illegális letöltés sem opció. Az egyetlen lehetőség a külföldi kiadások beszerzése, de ezek meglehetősen drágák, valamint nyelvtudás is szükségeltetik hozzá.

Alternatívák

Bár a gimnáziumban volt Médiaismeret óránk és volt könyvtárunk is, mégis a tanáraink tévéből felvett kazettáiról kellett néznünk a Patyomkin páncélost és a Metropolist, és mi még szerencsések voltunk, hogy egyáltalán filmet nézhettünk.

A klasszikus filmkiadás állami és filmközponti támogatása más országokban teljesen általános jelenség és „ezek a DVD kiadványok nagyon gyakran kerülnek az iskolák könyvtáraiba, oktatási és általános ismereteket támogató segédanyagként.” Tolmácsi János például nemrég járt Franciaországban, ahol az iskolák számára biztosítanak egy szabadon kultúrára költhető összeget, így ha egy iskola úgy dönt, be tudja szerezni a számára fontos címeket.

Csodára várva

A filmkiadás Magyarországon jelenleg semmilyen állami támogatásban nem részesül, ellentétben a zenekiadással és az könyvkiadással. Tolmácsi János kihangsúlyozta, hogy a petícióban nem támogatást kérnek, hanem pályázati lehetőséget arra, hogy a független klasszikus filmkiadás egyáltalán fenn tudjon maradni, mert jelen helyzetben a Kultúrbarlang biztosan nem tudja folytatni filmkiadói tevékenységét. A petíció a megfelelő helyekre eljutott, választ egyelőre még nem kaptak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top