+ Jegyzet

Mi lesz a vallásgyalázó József Attila sorsa holnap?

józsef attila harrach péter

Sem a sajtó-, sem a szólásszabadság nem terjedhet ki a vallásgyalázásra – jelentette ki Harrach Péter. Kezdjem kitépni a gyerek tankönyvéből József Attila verseit?

Sem a sajtó-, sem a szólásszabadság nem terjedhet ki a vallásgyalázásra – jelentette ki Harrach Péter. Kezdjem kitépni a gyerek tankönyvéből József Attila verseit?

Oké, legyünk következetesek, a vallásgyalázásra ne terjedjen ki a szólás szabadsága! Akkor ezt a szabadságot korlátozni kell! Az ilyen korlátozás kizárólag jogi úton lehetséges! Mi lesz ebből?

Ki fogja meghatározni, hogy mi számít vallásgyalázásnak, mi számít vallásnak? (Megjegyzem, a ma létező vallások egy része egymást gyalázva jött létre.)
Amikor pontosan meghatározzák az előbbi kérdésekre a választ, akkor nyilván a Horthy-korszakból lehet (és kell) venni a mintát. Viszont a következetesség ebben az esetben megköveteli, hogy a vallásgyalázó, megbotránkoztató munkák mind legyenek elérhetetlenek! Tehát ne csak az új művek megjelenését akadályozza meg a fény- és törvényhozó, hanem azt is érje el, hogy a régebben keletkezett vallásgyalázó kiadványok is tűnjenek el! Ehhez – a megfelelő lista elkészítése után – át kell vizsgálni a könyvtári állományt, a könyvesboltokat, antikváriumokat és könyvraktárakat…
Hatalmas, szinte emberfeletti munkának tűnik, s még mindig nem oldja meg a magánkönyvtárakban lappangó és az interneten terjedő istengyalázások problémáját! Ez kemény meccs lesz, ráadásul a sok rafinált istengyalázó képes lenne külföldön nyomtatott termékeket behozni. Elképzelni is rossz, micsoda kárt tud tenni néhány vers! Le kell zárni a határokat újra, és az ország területére beérkező árukat át kell vizsgálni alaposan! (Azok, akiknek vannak 1990 előtti emlékei, könnyen hozzászoknak majd. Nosztalgikus érzés lesz!)

És miközben mindez megtörténik, mert a sajtószabadság nem terjedhet ki a vallásgyalázásra, maradnak még fogós kérdések:

Mit lehet kezdeni az olyan gazfickókkal, mint József Attila?

Hiszen az istengyalázásért perbe fogott József Attila nem csak a tananyagba ette bele magát, de utcák, terek, lakótelepek, parkok, közintézmények, díjak viselik a nevét! József Attila verset idéz Patrick Modiano egyik regénye is! Úton-útfélen József Attila szobrokba ütközhetünk. (Sőt, én olyan „helyet” is tudok, ahol József Attilának lovas szobra van!)

(Szülőházát 2014. április 11-én néztük meg.)

József Attila nem volt még húsz éves, amikor megjelent a Lázadó Krisztus című verse, amire a Kelet Népe irányította rá a figyelmet:

Az a hang, amin ír, felkavarja az ember gyomrát. Stílusa alkalmas a hánytatásra. Általában a vad gyűlölet izzó hangján vázolja meg Krisztus fenséges, magasztos alakját. Mindenesetre így írni csak a legprofánabb lelkek mernek. De a szerző, József Attila úr, bizonyára »fentebb lélek«-nek tartja és hirdeti magát. Ebből a fennköltségből kiviláglik a lap iránya és ha szabad ezt a szót használnunk: nívója… Aki ilyen fertőből él- vagy mondjuk: kloakából, annak a nevét nem lenne szabad ki se nyomtatni…

A nyomozóhatóság ezután lendült munkába, a költőt kihallgatták, majd vádat emeltek a költő ellen istengyalázás címén. A tárgyalásra 1924. június 10-én került sor. A vádlottat Vámbéry Rusztem védte, s ha az elmarasztaló ítéletet és a kiszabott büntetést – 8 havi fogház és 20 000 Korona pénzbüntetés – nézzük, akkor nyugodtan állíthatjuk, hogy nem sok sikerrel. A „második fordulóra” novemberben került sor, amikor sikerült a fogházbüntetést egy hónapra mérsékelni… Végül 1925 márciusában a Magyar Királyi Kúria felmentette a költőt! (Érdemes lenne újra lefolytatni a pert! Ugye?)

A következő perben, 1931-ben a megátalkodott költő osztály elleni izgatás, és szemérem elleni vétség miatt került a bíróság elé. A Döntsd a tőkét című kötetet elkobozták, és egészen 1945-ig nem jelenhetett meg. A költő is megúszta három évre felfüggesztett nyolc nappal!

És ez még nem minden! József Attila élete hátralevő részében is többször állt bíróság előtt, s ha jól meggondoljuk, már ez is kételyt kell, hogy ébresszen azokban, akik a szűkített sajtószabadság határőrei kívánnak lenni!

Csak a miheztartás végett, tisztelettel kérdem azokat, akik (kegyeletsértő módon) mostanában akarják ketrecbe zárni a sajtószabadságot:

MI LEGYEN JÓZSEF ATTILÁVAL, MEG A TÖBBI PERNAHAJDERREL?

…és mi legyen azokkal, akik ilyen butuska kérdésekkel állnak elő?

14 hozzászólás

14 Comments

  1. Kertész András szerint:

    Ez vajon kinek az „istengyalázó” verse…..?
    Tessék:

    NEM EMEL FÖL
    Nem emel föl már senki sem,
    belenehezültem a sárba.
    Fogadj fiadnak, Istenem,
    hogy ne legyek kegyetlen árva.

    Fogj össze, formáló alak,
    s amire kényszerítnek engem,
    hogy valljalak, tagadjalak,
    segíts meg mindkét szükségemben.

    Tudod, szivem mily kisgyerek –
    ne viszonozd a tagadásom;
    ne vakítsd meg a lelkemet,
    néha engedd, hogy mennybe lásson.

    Kinek mindegy volt már a kín,
    hisz gondjaid magamra vettem,
    az árnyékvilág árkain
    most már te őrködj énfelettem.

    Intsd meg mind, kiket szeretek,
    hogy legyenek jobb szívvel hozzám.
    Vizsgáld meg az én ügyemet,
    mielőtt magam feláldoznám.

  2. bölöni gergő szerint:

    Kemény munka vár a KDNP-re…. elvégre ilyen szavak után nem lehet, hogy ne történjen meg.
    A neve alapján bevándorlógyanús Harrach szavainak érvényt kell szerezni! Ugye?

  3. tré-fi szerint:

    Celanói Tamás: Éneke az utolsó ítéletről

    Ama nap, a Harrach napja,
    e világot lángba dobja:
    Dávid és Szibilla mondja.

    Mily irtózat, fog az lenni,
    ha a Bíró el fog jönni
    mindent híven számbavenni.
    ….
    Babits tudta!

  4. Dave szerint:

    A nyolcadik mondatig egy nagyon jó publicisztika, aztán előjön az indulat. Szerintem az a jó véleménycikk, ami nem csapkod, nem vádaskodik, hanem hűvös, pontos, határozott. A hortizást persze megértem, de csak arra jó, hogy eszkalálja a helyzetet, hiszen ilyet senki sem mondott.

    Kár, mert egyébként jól indul, az érvelés felépítése nagyon tetszett. Szerkeszteni kellett volna, vagy a megírás másnapján átolvasni, és utána publikálni.

    D

  5. belóg zoltán szerint:

    Ámentelenül

    Jézus, értemvérző Arcod
    Rúzsként kenem szét arcomon,
    Dicsőséged dicsőségem részeként
    Önmagamra aggatom.

    Igent mondhatok-e Rád
    Míg magamra nem mondok nemet?
    A talánok közt így tördelem
    Én skizofrén életemet.

    (Semjén Zsolt vers-e)

  6. Bársony Puha szerint:

    Minek is olvasni tanítani a gyermekeket? Csak a baj lesz velük.

  7. Szőllősy-Sebestyén András szerint:

    Tökéletesen egyetértek a cikk tartalmával és iróniájával. De… a véleményszabadság korlátozásának intézményesítésével minden irányból óvatosnak kell lenni. Mert ugye a politikai korrektség jegyében mi lesz a Nagyidai cigányokkal, és Arany János Bajusz c., az én nemzedékemben még közismert versével? És a Jókai-regények, általában a XIX. századi magyar irodalom cigány alakjainak általában ironikus ábrázolásával? (Persze a kérdésekre van elfogadható válasz, de az messze meghaladja egy ilyen hozzászólás kereteit.)

  8. Barnóczky Ákos szerint:

    Ha a törvény erejével próbálják szabályozni ezeket a kérdéseket, akkor valóban ilyen agyrémekig fogunk eljutni, mint amiket az alábbi iromány vizionál. Ennyi jogos, és ez persze nem kevés. De feltételezem, hogy e pamflet szerzője 70-esnél nagyobb IQ-val rendelkezik, ezért tisztában van vele: József Attila Lázadó Krisztusának üzenetét egy lapon emlegetni azzal, hogy pl. a párizsi vérengzés óta a mainstream médiumok egy jelentős részében, hol nyíltan, hol burkoltan, de a vallások puszta létének tulajdonítanak minden erőszakot és terrort… Nos, ez már-már nyílt hazugsággal felérő hangulatkeltő csúsztatás. Amíg ez a párbeszéd nélküli, feminin hisztéria megy ezen az oldalon, addig a másik oldalon a lábszagú döntéseket hozó inkvizítorok fognak diktálni, és előbb utóbb betiltanak mindent, amibe van egy kis élet. Mert. ahogy joggal várná el egy liberális ember egy magát mérsékelt konzervatívnak mondó vallásos embertársától, vagy egy egyházi képviselőtől, hogy fogja vissza, határolódjon el, állítsa le a Savonarola nyomdokain járó kutyáit, ugyanilyen joggal várnák el a jó szándékú vallásos emberek a liberális oldal képviselőitől, hogy ténylegesen és egyértelműen határolódjanak el, az ordenáré vallásgyalázóktól, vagy a megszállott, sőt paradox módon bigott, harcos-baszós ateistáktól. És amíg ez nem történik meg valamelyik oldalon, addig a két oldal szélsőséges kisebbségének az intellektuális foglya marad az egész európai kultúra. És tök mindegy, hogy épp mikor-hol-ki áll ideiglenesen nyerésre, a másik egy-két fokkal erősebben fog visszarúgni pár év múlva. Nem feltételezem, hogy ennek a hangulatkeltő cikknek a szerzője ezt ne látná, vagy legalábbis, ne érezné, ezért azt gondolom, hogy egy manipulatív, zugügyvédi módszerekkel operáló d… Maradjunk annyiban, hogy nem korrekt ember, de ha tévedtem, és nem gonosz, csak egy ostoba nímand, akkor elnézést kérek tőle is és mindenkitől, aki közel

    • Grozdits Hahó szerint:

      Kedves Barnóczky Ákos,
      a jelen helyzetben eszemben sincs József Attila Lázadó Krisztusát összehasonlítani Bármivel. Ami összehasonlítható és összehasonlításra érdemes, az a hatalomgyakorlók gőgje és passzátszél-fingó, kegyeletsértő arroganciája.
      Ha József Attila, Radnóti Miklós, Ady Endre…. törvény elé került az nem őket minősíti, hanem a törvényeket, tehát a törvényhozókat. A hatalom által beállított szabadságlimit nem a szabadságnak, hanem a szabadság hiányának mértéke. Maga az abszurd.

    • buchbinder ármin szerint:

      Kedves Ákos,
      büszke vagyok magára, hogy igy megmondta, s egyetértek azzal, hogy pont az ijennek miatt, mint a cikk ostoba nímand szerzője lenne szükség arra, hogy törvénnyel vessenek gátat a gonoszság áradásának!!!!!!

  9. Pné F edit szerint:

    – József Attila –

    Szöveggyűjtemény

    (AZ ISTEN ITT ÁLLT A HÁTAM MÖGÖTT…)

    Az Isten itt állt a hátam mögött
    s én megkerültem érte a világot
    …………………………….
    …………………………….
    Négykézláb másztam. Álló Istenem
    lenézett rám és nem emelt föl engem.
    Ez a szabadság adta értenem,
    hogy lesz még erő, lábraállni, bennem.

    Ugy segitett, hogy nem segithetett.
    Lehetett láng, de nem lehetett hamva.
    Ahány igazság, annyi szeretet.
    Ugy van velem, hogy itt hagyott magamra.

    Gyönge a testem: óvja félelem!
    De én a párom mosolyogva várom,
    mert énvelem a hűség van jelen
    az üres űrben tántorgó világon.

    1937. október

  10. Germán Attila szerint:

    Nincs nagyobb vallásgyalázás az Istentagadásnál.
    Ha az Isten tagadását valamilyen módon üldözni kezdik, akkor magát az ateimust helyezik törvényen kívül, ennek következménye lesz a tudományosság üldőzése. Majd visszakerül a tankönyvekbe a Teremtés-elmélet, és a jövő nebulói ismét arról fognak beszélni, hogy a föld lapos és a széléről le lehet esni.
    Ezt nem viccnek szánom, ez történik a fundamentalista Iszlám Államokban.

    • bölöni gergő szerint:

      … és ha csak ott történne! Itt is ez zajlik a fejekben! Csak a léptéke/mértéke MÉG nem olyan látványos!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top