+ Képzőművészet

Megfestették a felcsúti arénát, a címe: Nemzeti árnyékszék – fotó

nemzeti árnyékszék, stiller kriszta

Baranyai Levente két festményét szeretnénk bemutatni, a Nemzeti árnyékszék mellett a hasonló látványvilágú és érzelmi indíttatású Anus Tirannus című képet. Egyúttal arra kértük a festőt, ossza meg velünk gondolatait a Nemzeti árnyékszékről.

  • nemzeti árnyékszék
  • nemzeti árnyékszék, stiller kriszta
  • nemzeti árnyékszék
  • nemzeti árnyékszék, stiller kriszta

Baranyai Levente két festményét szeretnénk bemutatni, a fönt látható Nemzeti árnyékszék című mellett a hasonló látványvilágú és érzelmi indíttatású Anus Tirannus című képet. Az első a felcsúti Pancho Aréna légifelvételének felhasználásával, a második a szibériai Mirny városában létesült gyémántbánya légifelvételének felhasználásával készült. Egyúttal arra kértük a festőt, ossza meg velünk gondolatait a Nemzeti árnyékszékről.

nemzeti árnyékszék

Baranyai Levente: Anus Tirannus (2014, olaj-vászon, 143×233 cm, magántulajdon)

Néhány sor a Nemzeti Árnyékszék kapcsán:

NEMZETI ÁRNYÉKSZÉK

Ég a nap hevétől a felcsúti szik sarja, tikkadt kis focisták heverésznek rajta, eltörpülnek a stadion árnyékában és. észre sem veszik, hogy a „Nemzeti árnyékszék” emelkedik a fejük fölé, amelyet a nemzet piócája építtetett a nagy Orbanescu elnök dicsőségére. A nemzet piócája kis KISZ-titkárszerű kukacként kezdte táplálkozását, majd negyed évszázad alatt óriás féreggé szívta magát a magyar emberek vérével, kövér teste ott hempereg az ország kétharmadán és hímgorillaként veri mellét – Magyarok vagyunk!, Hajrá Magyarország!, Erős Magyarország!

Hát igen, valóban erős az ostoba nacionalizmus, amely félrevezet egy sérült lelkű népet és hazánkat emésztő gödörbe taszítja. A nemzeti árnyékszék ott áll az idilli, üdezöld falusi tájban, posztmodern giccsként magasodva a focipályák és gumipaloták fölé. A führeri méltósággal tornyosuló munkásőrkék vécéülőkében egy anus alakú kráter tátong, melyet egyenesen Putyin elnöktől kölcsönöztünk, a szibériai Mirnij városából. Ez a kihalt gyémántbánya a vezér első stratégiai lépéseként jelent meg a felcsúti Pancho-stadionban. A jövőben vándorolni fog hazánkban, a paksi atomerőművön és a Városligeten át krátereivel emléket állítva a diktatúrának, amely kipakoltatta a Nemzeti Galériát méltó helyéről, hogy a kormányzó a Budavári Palota Horthy lakosztályába költözhessen: ahonnan a közmunkaalapú rabszolgatartó társadalmat irányíthatja.

Remélem mindez csak fikció. A realitás pedig az, hogy a Nemzeti Árnyékszék csak egy egyszerű pottyintós budi, ahol a magyar Übü kitalálta tusculánumában a munkalapú társadalmat, és az ajtódeszka léceinek résein át látta körvonalazódni stadionjának falait a meggypiros parasztháztól a piskótasárga akadémiáig.
A nemzeti ízléstelenség a Nemzeti Árnyékszék: amelybe, ha belenézünk, fasiszta arcok vicsorognak ránk a pöcegödör sötét mélyéről.

Baranyai Levente

Egy korábbi, DebilReál Diagnosztika című kiállításának megnyitója

8 hozzászólás

8 Comments

  1. Clozette szerint:

    Baranyai Levente!
    Ekkora tálból eszed a tartalmát?
    Jó étvágyat!

  2. zizzentke szerint:

    A tartalmát te is eszed, még ha nem is vagy tudatában. Remélem, neked ízlik – jó étvágy nélkül is.

  3. raptor szerint:

    @Clozette
    Látszik, h sokáig éltél vidéken és nem fejlődött ki az agyad!

  4. valaki szerint:

    Baranyai(nem kikeresztelkedett név ez?) Liberális Levente!
    Én nem tartozom az”Orbanescu” klánhoz és véleményem szerint sem ilyen szarságokra kellene elkölteni az adófizetők pénzét, de jól gongold meg, hogy kit fasisztázol le! Egyébként a „kőröshegyi viadukt” sokkal fájdalmasabb volt az államkasszának.

    • csabee szerint:

      Szeretett idős holland szomszédom most olvasssa Mussolini életrajzát és beszédeit. Mondata: „Orbán Viktor teljesen olyan mentalitású, mint Mussolini. Olyan országot is épít. Fasisztát.”

    • Szent-Királyi István szerint:

      valaki, a kőröshegyi viadukt azért lett olyan, mert a környező önkormányzatok ezt akarták.. nem járultak hozzá, hogy a talajszinten menjen az út.. (hogy az ötlet honnan jött, ÉN nem tudom.. bár van sejtésem.. hogy kb ugyanaz lehetett, aki a 2006 okt 23-i rendbontást „szervezte”..

  5. senki alfonz szerint:

    ez az agyadról készült te tahó

  6. Szent-Királyi István szerint:

    EZ az a lik, ami az ország pénzét elnyeli..

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top