+ Irodalom

Adományokat vár a Jelenkor, ingyenes műsort ad érte cserébe

jelenkor

Súlyos anyagi gondokkal küzd a Jelenkor című pécsi folyóirat, írtuk ezt 2011 szeptemberében is. Akkor a megyei önkormányzat vette le a kezét a lapról, és Pécs városától is csak szóbeli ígéretet kapott.

Súlyos anyagi gondokkal küzd a Jelenkor című pécsi folyóirat, írtuk ezt 2011 szeptemberében is. Akkor a megyei önkormányzat vette le a kezét a lapról, és Pécs várostól is csak szóbeli ígéretet kapott. A vita évek óta tart: szükség van-e ennyi irodalmi folyóiratra, ha egyszer a pénzügyi helyzetek rendre azt mutatják, nem tudnak megélni, csak sokkal jelentősebb állami támogatással. A múlt év végén a Holmi című folyóirat szerkesztői búcsúztatták el a lapot. Akik követték az elmúlt négy évben lapunk, a Librarius.hu életének alakulását, azok láthatták, hogyan alakultunk át tartalmilag és formailag is, mert a szerkesztőség belátta, hogy csak irodalmi, csak színházi, csak képzőművészeti, tehát szűk műfaji profillal a magyar nyelvterületen szinte lehetetlen annyi olvasót elérni ma, amennyi a piac szempontjából is értelmezhető. Utakat, partnereket keresünk, kísérletezünk, és közben szurkolunk a „vetélytársainknak”.

Négy éve interjút is készítettünk a Jelenkor főszerkesztőjével, amiben többek között elmondta:

A Nyitott Műhelyben lezajlott esten különböző vélemények hangzottak el a témáról. A leginkább György Péter sürgette az újfajta, a mai magyar kapitalizmus sajátosságaihoz alkalmazkodó kultúramenedzselési gondolkodásmód kialakítását. Ha nem az állami, illetve önkormányzati támogatásokban gondolkodunk, akkor határozott lépéseket kell tennünk a civil, illetve üzleti szféra felé. A magam részéről osztom ezeket a nézeteket, de sajnos az ez irányú próbálkozásaimat igen csekély siker kísérte az elmúlt tíz évben.

A helyzet azóta csak fokozódik.

A Jelenkor ezúttal a Capa Központban rendez felolvasóestet, amelyre az alábbi levéllel invitálja olvasóit a főszerkesztő, Ágoston Zoltán:

Kedves Barátunk!

A Jelenkor folyóirat súlyos anyagi gondokkal küzd, ezért a lapot támogató estre hívom/hívlak január 21-én este 7 órára a Capa Központ rendezvénytermébe (volt Tivoli Színház, Bp., Nagymező utca 8.).

Az est folyamán Esterházy Péter, Grecsó Krisztián, Kőrösi Zoltán, Kukorelly Endre, Parti Nagy Lajos, Tompa Andrea, Tóth Krisztina olvasnak fel műveikből, Dés László szaxofonon játszik, Závada Péter Ratkóczi Huba gitárossal slammel, Lovasi András énekét Heidl György kíséri gitáron.

A belépés díjtalan, kérjük, adományaival támogassa/támogasd a Jelenkor további működését!

Szeretettel várjuk/várunk:

a Jelenkor szerkesztősége

P.S.
Január végéig tart kedvezményes előfizetői akciónk, melynek keretében 20 %-kal olcsóbban, azaz 7305 forintért lehet az ez évi lapszámokhoz hozzájutni. (Az előfizetés a helyszínen is lehetséges.)

Számlaszámunk:
Jelenkor Alapítvány
Szigetvári Takarékszövetkezet
50800111-11164573

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top