+ Tudomány

Évszázadokat felölelő videó készült a világ gazdasági bevándorlóiról

Maximilian Schich, német kultúrtörténész rendkívül szemléletesen, évszázadokra visszanyúló videón ábrázolja a vándorlást, a Római Birodalomtól a demokratikus Európa népmozgásain keresztül, egészen Amerika meghódításáig.

Maximilian Schich, német kultúrtörténész rendkívül szemléletesen, évszázadokra visszanyúló videón ábrázolja a vándorlást.

A háborús menekülteknek vagy a déli és kelet-európai munkakeresőknek kedveltebb célpontja Németország?

A migránsok Európán belüli vándorlása az elmúlt években nagyot változott. Ez a rövid, évszázadokra visszanyúló statisztikát bemutató videó, amely a Római Birodalomtól a demokratikus Európa népmozgásain keresztül, Amerika meghódításán át ábrázolja a vándorlást, rendkívül hatásos.

Maximilian Schich, német kultúrtörténész a texasi egyetemről szemlélteti ezzel a kutatását, amit egyébként egy szabadon elérhető születési és halálozási adatokat tartalmazó adatbázis felhasználásával végzett – írja zeit.de blogja.

A szemléltetőben a születési helyeket kékkel, a halál helyét pirossal jelölte Schich, a kettőt ív köti össze. Részletesen beszél a kultúrtörténeti vonatkozásokról, hogy váltotta fel kulturális központként Párizs Rómát a XVIII. században, miként vándoroltak az emberek először New York-ba, majd Los Angelesbe.

A kutatása átfogó: Szolóntól, athéni politikus, hadvezér és költő (született i.e. 637-ben Athénban, meghalt i.e. 557-ben Cipruson) Jett Travoltáig, John Travolta színész fiáig tart. Jett Travolta egyébként 1992-ben született Los Angelesben, és 2009-ben halt meg a Bahamákon.

Fordította: Németh Eszter

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek