+ Film

Milyen a szerelmi élete egy nácinak?

Goebbels tiltott szerelmi viszonya a mozivásznon

Goebbels a cseh színésznő, Lída Baarová miatt el akart válni feleségétől, de a válást Hitler megakadályozta. Csehországban kettőjük szerelmi viszonyának megfilmesítése komoly vitákat és ellenvetéseket váltott ki.

Tizennégy évnyi előkészület és vita után márciusban végre filmre viszik Joseph Goebbels, a náci rendszer hírhedt propaganda főnöke és Lída Baarová cseh színésznő szerelmi viszonyának történetét – közölte a projektet megvalósító Nogup Agency társaság szóvivője. 

Korábban már feltettük a kérdést Hogyan lett én náci? az új szlovén elsőfilmes rendezés, az Osztályellenesség kapcsán. Most pedig Filip Renc neves cseh filmrendező ültet mozivászonra egy érzékeny témát. Goebbels szerepét Karl Markovics osztrák, míg Baarová szerepét Tatiana Pauhofová szlovák színésznő alakítja majd, aki legutóbb Agnieszka Holland lengyel filmrendező Égő csipkebokor című filmjében aratott nagy sikert.

Filip Renc a film kapcsán így fogalmazott:

Nagyon örülök, hogy 14 évi előkészület, a forgatókönyv többszöri átírása és partnerek keresése után Ivan Hubac forgatókönyvíró kollégámmal együtt sikerült olyan erős producert találnunk, aki elvállalta ennek a vitatott projektnek a megvalósítását.

A rendező leszögezte, hogy nem a csehek körében máig is népszerű Lída Baarová teljes életét, hanem csak annak egy szakaszát filmesítik meg, amely döntő mértékben befolyásolta a korabeli filmcsillag karrierjét és családi életét.

A film előkészületeinek megkezdéséig hosszú út vezetett, hiszen Csehországban Goebbels és Baarová szerelmi viszonyának megfilmesítése komoly vitákat és ellenvetéseket váltott ki.

Goebbels és Baarová a múlt század harmincas éveiben ismerkedtek meg, amikor a náci Németország folyamatosan erősödött és sikeres volt. Goebbels a színésznő miatt el akart válni feleségétől, de a válást Hitler megakadályozta. Baarovát a háború után kollaborációval vádolták meg, és egy évet börtönben töltött.

Az 1948-as kommunista hatalomátvétel után elhagyta Csehszlovákiát, az ötvenes években spanyol és olasz filmekben is játszott, egyebek között Federico Fellini alkotásaiban. A cseh színésznő 2000-ben, 86 évesen súlyos betegen, az ausztriai Salzburgban halt meg, Prágában van eltemetve.

A film nagy valószínűséggel a Devil’s Mistress (A sátán szeretője) címet visel majd, hiszen ahogy a rendező is fogalmazott a kétes megítélésű színésznővel kapcsolatban:

Nagyon vitathatóan behódolt a hatalomnak, a hírnévnek, a sikernek. A csillagos égbe vezető siker és a pokol közti határ pedig nagyon keskeny.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top