+ Vers

Most megmutatjuk, milyen érdekes hely a csehországi Havirov

havirov

Tóth Kinga Havirov utcáin reklámtáblákat, hirdetéseket fotózott, majd el nem ítélhető módon verseket írt hozzá. Az eredmény szokatlan, ezért megmutatjuk.

A Feliratok című verssorozatról mesél a szerző, Tóth Kinga:

2013-ban stuttgarti ösztöndíjam ideje alatt kezdtem el gyűjteni a német nyelvű reklámokat, faliratokat, melyeket mottóul használok fel a verseknél. Azóta több városból és országból is vannak újabb soraim, reklámszövegeim, táblafelirataim. A versekhez fotók is készülnek, a fotókon a mottóként használt reklámszövegek láthatóak. Minden egyes falirat egy újabb történetet, hangulatot hoz be, tervem a városok történetének újraírása-írása a faliratok, firkák, reklámszövegek segítségével. A mai világban a mesék, a mítoszok már nem szájról szájra, családi alkalmakkor és meséléssel terjednek, írásokkal az utcán, a falakon találkozunk, ezek a faliratok lesznek az új mesék, belőlük nyerjük az információt, belőlük szűrjük le a tanulságot, tőlük kapjuk a tudást, az iránymutatást.

A mellékelt verseket 2014. novemberében a csehországi Havirovban írtam. A DÚL társadalmi-művészeti akcióban közreműködtem, melynek célja a műemléképületek, elsősorban az egyedi tervezésű vasútállomás megmentése volt. Havirovot Ostrava pihenővárosaként hozták létre az ötvenes években, elsősorban az ostravai fémgyárban dolgozó munkásoknak. A várost helyi építészek tervezték, faldíszein és ablakkarcain munkásjelenetek, a tereken szökőkutak, nőalakok. A víz fő motívuma a városnak, számos szökőkútja mellett a szobrokon, az épületeken, freskókon is megjelenik. A jelenlegi városvezetés azonban a műemlékvédelmi szabályokat megkerülve először a buszpályaudvart rombolta le, majd áthelyezte a szobrokat, beépítette a szökőkutakat, ősszel pedig veszélybe került a vasútállomás is. Fiatal havirovi építészek, művészek, programszervezők azonban társadalmi megmozdulást, vitafórumokat és egy építészeti-művészeti programsorozatot indítottak a Visegrádi Alapítvány támogatásával, melyen cseh-lengyel-szlovák és magyar építészekkel együtt vettem részt. Az aktivisták munkájának és a programsorozatnak (építészeti workshopok, előadások, művészeti programok a vasútállomáson) köszönhetően a városvezetés párbeszédet kezdeményezett és a tárgyalások eredményeként december 18-án hivatalosan is bejelentették, hogy a vasútállomást megtartja a város és az épületet 215-ben felújítják. Folytatódnak a művészeti-társadalmi programok is.

A Havirovi versek mottói elsősorban ezt a társadalmi feszültséget és aktivizmust mutatják be, választási plakátok, városnépszerűsítési plakátok feliratait használtam, melyeket egy zenés-videós performansz keretében adtam elő 2014. november 9-én.

Oldalak: 1 2

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top