+ Zene

Ma kivégzik a rendőrgyilkos rappert

cool c

Cool C fegyveres rablás közben ölt meg egy rendőrnőt, az ítélet végrehajtását évek óta halogatják. A rendőrnő egyedül nevelte két gyermekét.

Cool C egy fegyveres rablás során ölt meg egy rendőrt. Az ítélet végrehajtását évek óta halogatják.

A rapperek között elég sikkes balhézni és törvénytelenül pénzt csinálni. Ez még ma is elég divatos, de a kilencvenes években még általánosabb volt: szívesen idéznék ide valami magyar nyelvű szakirodalmat, de mivel az interneten még mindig nem található tisztességes módon megírt és elfogulatlan raptörténelem, ezért ezt most kénytelen vagyok mellőzni. (Ha valaki mégis tud ilyenről, írja meg, elolvasnám.)

A tervek szerint ezen a héten, január 8-án hajtják végre a halálos ítéletet Cool C-n, akit a legtöbben nem lemezei miatt ismernek, hanem azért, mert 1996-ban fegyveres rablás közben lelőtt egy rendőrt. Cool C-t csak hónapokkal később tartóztatták le. Ugyan a halálos ítéletet már 2006-ban meghozták, a végrehajtással lassan 10 éve várnak.

A hírnév és a bukás

Cool C polgári neve Christopher Douglass Roney és 1969-ben született. A philadelphiai illetőségű srác a nyolcvanas évek végén kezdett rappelni Cool C néven, a rap aranykorszakában.

Cool C karrierje egyáltalán nem indult rosszul: alig 20 évesen nagykiadós szerződést kapott és első lemeze (I Gotta Habit) nem is teljesített rosszul, erről két kislemez is megjelent (a címadó dal és a Glamorous Life). Cool C nem volt tehetségtelen, de igazán nem tűnt ki az akkor éppen elég erős mezőnyből, második nagylemeze talán ezért nem is hozta meg a kellő sikert.

Cool C úgy döntött, váltani fog: ekkor csatlakozott a C.E.B. legénységéhez, ahol Steady B-vel és Ultimate Eaze nevű haverjaival egyesítette erejét: a formáció egyetlen nagylemezig (Countin’ Endless Bank, 1993) jutott, amely finoman szólva sem volt különösebben nagy siker.

A bűntény

Cool C éppen visszatérő EP-jének felvételei közben volt 1996 januárjában, amikor részt vett egy fegyveres rablásban. A bank egyik dolgozója megnyomta a néma riasztót, amire ki is jöttek a rendőrök. A helyszínre először Lauretha Vaird érkezett, Roney őt lőtte le. Lauretha Vaird 43 éves volt, két fiát egyedül nevelte. Ő volt az első philadelphiai rendőrnő, aki szolgálatteljesítés közben halt meg. Annak ellenére, hogy három szemtanú és egyéb bűnjelek is igazolták Roney bűnösségét, az ex-rapper sosem ismerte el, hogy ő lőtt volna aznap.

A Complex 2012-ben összeszedte a raptörténelem 30 legnagyobb perét, ahol Christopher Roney esete a 15. helyen szerepel. A listán vannak elég meglepő esetek is, így például Foxy Brown, aki egy 20 dolláros manikűrszámlától jutott el a börtönig, de érdemes ODB bűnlajstromát is végigolvasni, már akinek van hozzá türelme.

FRISSÍTÉS: Az NBC Philadelphia január 8-i híradása szerint az ítélet végrehajtását másodszorra is felfüggesztették, erre először 2006-ban került sor. 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top