+ Tudomány

8 millió Nap tömegű fekete lyukat találtak

fekete lyuk

Az objektum tömegét a fényvisszaverődés feltérképezésének módszerével határozták meg. Az eljárás a spirális pályán a fekete lyukban áramló anyag megfigyelésén alapul.

Nyolcmillió naptömegű fekete lyukat fedeztek fel a Brigham Young Egyetem (BYU) csillagászai. A gigantikus képződményről az Amerikai Asztronómiai Társaság seattle-i közgyűlésén számoltak be.

A fekete lyuknak a KA 1858 katalógusjelű galaxis ad otthont, amely mintegy 100 millió fényévnyire, a Hattyú (Cygnus) és Lant (Lyra) csillagképek között helyezkedik el – olvasható a PhysOrg hírportálon.

A Brigham Young Egyetem kutatói a NASA bolygóvadász űrteleszkópja, a Kepler felvételeit és nagy földi telepítésű távcsövek adatait elemezték, hogy meghatározzák a fekete lyuk főbb paramétereit. Az objektum tömegét a fényvisszaverődés feltérképezésének módszerével határozták meg. Az eljárás a spirális pályán a fekete lyukban áramló anyag megfigyelésén alapul, amely a folyamat során rendkívüli mértékben felmelegszik és intenzív fényt bocsát ki.

A sugárzás visszaverődik a galaxis központjától különböző távolságra lévő gázfelhőkről, és e „fénycsomagok” több napos időeltolódással érik el a földi telepítésű távcsöveket. Az időeltolódás mértéke, valamint az anyag áramlási sebessége alapján határozták meg a kutatók a központi fekete lyuk tömegét.

Nagyszabású projektről van szó, amelynek keretében a világ számos pontján működő nagy teleszkópok megfigyelési adatait elemeztük. Így határoztuk meg, hogy a KA 1858 katalógusjelű galaxis centrumában lévő fekete lyuk tömege nyolcmillió Nap tömegével egyenlő

– mondta Michael Joner professzor, az Astrophysical Journal című szaklapban megjelenő tanulmány társszerzője.

Novemberben felfedeztek egy kóbor fekete lyukat, amelyet kilökött a saját galaxisa, amikor összeütközött egy másik galaxissal. Soha nem találtak még hasonlót.

Októberben pedig habzsoló fekete lyukat fedeztek fel, amely tízszer nagyobb sebességgel szippantja be a gázokat, mint bármely más ismert “fajtársa”.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top