+ Fotó

2014 legnagyobb blöffjei képekben – I.

2014 legnépszerűbb fotói, amiknek semmi közük a valósághoz I.

Che Guevara és John Lennon együtt jamel, Gandhi densz és lencsevégre kapták J. F. Kennedyt a halála pillanatában. Éljen a HistoryInPics!

Sorozatunkban a gizmodo.com frappáns év végi számvetéséből szemezgetünk. Az amerikai portál összeszedte azokat a fotókat, amelyek a legnagyobb népszerűségnek örvendtek 2014-ben, a legtöbb közösségi portálos megosztást is kivívták maguknak – ámbár kamu mindegyik. A fals fotók és még falsabb magyarázatok terjedésében szinte minden esetben a HistoryInPics néven futó twitter-profil a hunyó.

A nyolcvanhat képet számláló gyűjteményből kitűnik, hogy a fotóhamisítások egyik legkedveltebb témája kultikus zenészek, színészek, írók fura helyzetekben, más hasonszőrű legendákkal való felbukkanása és képzelt lencsevégre kapása.

Sorozatunk első részében ezektől a kultikus pillanatoktól fosztjuk meg a történelmet, mutatjuk a legnagyobb blöfföket.

John Lennon és Che Guevara, ha gitárt ragad

2014 legnépszerűbb fotói, amiknek semmi közük a valósághoz I.

Talán az év egyik legfájóbb csalódása, hogy a fenti képnek semmi köze a valósághoz. A marxista pólóikon és forradalmár helyett az eredeti képen  Wayne „Tex” Gabriel pengeti a húrt Lennonnal. A fotó egyébként mezei fejcserés photoshop-munka eredménye – amint az a két képet összevetve is elég egyértelmű. Az ötlet ettől még romantikus és értékelendő.

2014 legnépszerűbb fotói, amiknek semmi közük a valósághoz I.

(Ráadás: bár a Lennon-Guevara páros története nem igaz, az viszont igen, hogy Lennon a hatvanas évek egy londoni éjszakáján egy fiatal nőnek ajándékozta legendás szemüvegét, miután a hölgy bátorkodott megcsípni a zenész fenekét.)

George Orwell, a háborús hős

Milyen cukipofa is volna George Orwell az alábbi képen, ha…

2014 legnépszerűbb fotói, amiknek semmi közük a valósághoz I.

A képen igazából nincs is semmi csalás: tényleg 1937-ben, a spanyol polgárháború idején készült, Orwell meg tényleg harcolt a spanyol polgárháborúban. Az egyetlen bökkenő az ebet dédelgető katonával, hogy nem George Orwell. Egyáltalán nem is hasonlít az íróra. A slussz poén az, hogy ellenben a háttérben felbukkanó szemüveges alak meg valóban Ernest Hemingway.

De ha már Orwell és háború, akkor mutatunk egy fotót, amin valóban a harcoló író látható. Háttérben, a magas fazont bajusszal tessék lesni:

2014 legnépszerűbb fotói, amiknek semmi közük a valósághoz I.

A lebegő Hitchcock csodája

Alfred Hitchcock majdnem krisztusi pózban, vagy legalábbis a Temze-folyón lebegve.

Hitchcock

Az év egyik nagy meglepetése, hogy ez a fotó ilyen vírusszerűen terjedt a neten: Hitchcock, a menő szuperhős-rendező, miszerint a filmes legenda 1972-es Frenzy című alkotásához készült előzeteséből kivágott képen az ott valóban Alfred Hitchcock, valóban kifeküdve a Temzén.

Bár kicsit értetlenkedve állunk a kép népszerűsége előtt, azért mutatjuk a bizonyítékot arra, hogy nem, a vízen nem a rendező látható, csak egy hasonmás bábu. Íme, Hitchcock, saját fejével a kézben:

Hitchcock

Gandhi-Dance

Kár érte, de a képen a parkett ördöge figura a nagy hasonlóság ellenére sem Mahatma Gandhi.

2014 legnagyobb blöffjei képekben

 Marilyn Monroe Ella Fitzgerald védelmében

Az alábbi képnek nem is az eredetét, inkább a történetét érdemes firtatni. A HistoryInPics szerint 1954-ben Ella Fitzgeraldot bőrszíne miatt nem engedték a hollywoodi Macambo Klubban fellépni, egészen egy bizonyos estéig, amikor az egyébként Fitzgerald-rajongó Marily Monroe kijelentette, hogy az énekesnő fellépése esetén a klub első sorába foglalna asztalt. No, ezen az estén készült a fotó:

2014 legnagyobb blöffjei képekben

A bökkenő csak az, hogy az ötvenes évek elején már szép számmal léphettek fel fekete énekesnők Hollywoodban. Az eredeti történet szerint Fitzgerald szimplán nem nyerte el külalakjával a menedzser tetszését. Bár glória tehát nem lebeg Monroe feje fölött, az naplófeljegyzésekből is kiderül, hogy végül a színésznő egyengette a menedzsernél Fitzgerald útjait.

Bónusz: Kennedy halálának pillanata

Bár mérhetetlen mennyiségű zöldség átfut az internet mezején, legutolsó képünk talán mégis kicsit túlzás. A HistoryInPics 2014-ben előállt az alább látható fotóval, miszerint valaki megörökítette Kennedy halálának pillanatát. Ha így volna, Capa halott katonája labdába se rúghatna az évtizedekig bujkáló paparazzi mestermunkája mellett. Persze, csak egy elfeledett filmjelenetről van szó.

2014 legnagyobb blöffjei képekben - I.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top