+ Film

Legszókimondóbb beszélgetéseink: társadalomkritika

Legütősebb beszélgetéseink a társadalomkritika margójára

Demokrácia – hogy is kell azt? Részvétel? Felelősség? Beleszólnak, beleszólhatok, áthallásosság és direkt kommunikáció. – Rendezőkkel, zenészekkel beszélgettünk.

Évzáró számvetésünkből úgy tűnik, bőven kínált kibeszélni valót 2014 is. A rendszerváltás, a demokrácia és a fiatalkorú bűnözés még mindig aktuális téma. Összegyűjtöttük a legszókimondóbb interjúkat, amik túlmutatnak a művészet sejtelmeskedő pózain.

1. Gergye Krisztiánt az idén novemberben az Átrium Filmszínházban bemutatott Merénylet című előadása kapcsán kérdezgettük a forradalmi tematika aktualitásáról. A provokatív Gergye-rendezésről írt nem kevésbé provokatív Marat/Sade – Avagy marad a szar című ajánlónkba érdemes ízelítőként elsőként beleolvasni. Majd meghallgatni, mit gondol maga a rendező Peter Weiss klasszikusáról – az elmegyógyintézet és Magyarország közt fellelhető párhuzamokról.

Interjúnk Gergye Krisztiánnal:

„Ma, 2014 Magyarországán nem áthallásosságra, hanem egyértelmű kommunikációra van szükségünk.” 

2. Az év egyik legizgalmasabb magyar filmes projektje, a Káin gyermekei című dokumentumfilm kapcsán beszélgettünk Gerő Marcell rendezővel társadalmi felelősségről, egyéni szembenézésről, és hogy vajon egy gyerek által elkövetett bűn fölött helyes-e a felnőttbűnözés rendszeréből ítélkezni? Hová lesz a gyilkos harminc év múlva?

Interjúnk Gerő Marcellel:

Ha elindul egy párbeszéd, és nem csupán a gyerekekkel, de azokkal is, akik aztán ítéletet hoznak fölöttük. Ne csupán a tettet, de a tett okait is kutassuk. A cél, hogy fölismerjük azt, hogy egy gyerek tette mögött szinte kivétel nélkül ott állnak azok, akik azt a tettet kiváltják.”

3. Takács Gáborral, a Káva Kulturális Műhely szakmai vezetőjével a részvételi színház mikéntjeit feszegetve lyukadtunk ki a demokrácia kérdéséig. Mit taníthat nekünk a színház a demokráciáról? Igényli egyáltalán a magyar társadalom a részvétel lehetőségét? A demokrácia a mi örökségünk, és még élvezni is lehet.

Interjúnk Takács Gáborral:

„Szeretnék hinni abban, hogy jelen van a részvétel igénye a társadalmunkban, és erősödhet még. Számomra a részvétel az evidens, a norma.”

4. A Kozmosz zenekar frontemberével, Pál Zsolttal pedig a politizáló punkzenekarok kapcsán beszélgettünk a magyar zenei életben az aktualitás és a társadalomkritika hiányáról. Nem poppal kell rendszert váltani, de azért elférne több bátorság. 

Interjúnk Pál Zsolttal:

…nagyon markáns véleményű, akár kifejezetten szövegcentrikus előadók is fosnak szólni két kritikus szót, mert a végén még kiveszik őket a Petőfiből, aztán ősszel már nem lesz kinek turnézni. Nem poppal kell rendszert váltani, de ennél azért elférne több bátorság.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top