+ Tudomány

Hat perces videó érkezett az űrből

Hat perces videót küldtek az űrből - űrállomás

Sarki fény, napfelkelte, a felhők és a csillagok mozgása, az óceánok, villámlások, városok, éjszakák, a Tejút és maga a Nemzetközi Űrállomás – Alexander Gerst felvétele.

A Nemzetközi Űrállomás egyik űrhajósa – operatőri babérokkal – lenyűgöző felvételt küldött az űrből.

Alexander Gerst a hatperces timelapse-videót a Földről hat hónap alatt exponált, összesen 12 ezer 500 képből állította össze. A timelapse leginkább úgy fordítható magyarra, hogy az „idő múlása”: olyan mozgókép-felvételi fotó-technológiáról van szó, amelyben az egymást követő állóképeket bizonyos időközönként rögzítik, majd valós időben egybefűzve játsszák vissza. Tehát hosszú idő alatt felvett felvételek rövid idő alatt történő visszajátszása. A technikát az „idő fotózásának” is nevezik.

Az űrhajós lélegzetelállító videóján az űrből látható a sarki fény, a napfelkelte, a felhők és a csillagok mozgása, az óceánok, villámlások, városok, éjszakák, a Tejút és maga a Nemzetközi Űrállomás.

Az Európai Űrügynökség (ESA) rendszeresen ellátja az érdeklődőket érdekesebbnél érdekesebb képekkel. Pár hónapja például az ESA közétett egy a Rosetta űrszonda által készített felvételt, amin egy furcsa piramis látható egy üstökösön, míg novemberben élőben követhettük végig, ahogy a Philae nevű űrszonda leszáll az üstökösön. 

A német űrhajós az űrállomáson töltött ideje alatt már eddig is több nagy felbontású felvételt készített, ezeket az Európai Űrügynökség (ESA) oldalán egyébként mind meg lehet tekinteni.

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Gyönyörű! Még sok ilyet! tisztelettel: Baranyai György

  2. Caro szerint:

    Ppl like you get all the brnais. I just get to say thanks for he answer.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top